Mozizz otthonról – Díjazott filmek a nappalidban

2020. szeptember 22.
Címkék :

Csak mert nem tudsz személyesen megjelenni a moziban, még nem kell lemondanod a filmnézés élményéről! Sőt, még az alkotókkal is beszélgethetsz.

Az ötödik Tengeri Dokumentumfilmek Nemzetközi Fesztiváljának (International Maritime Film Festival) ugyan van programtervezete, ám ezúttal akkor nézheted meg az alkotásokat, amikor neked tetszik. Szeptember 27-éig online érhetők el a zsűri által díjazott filmek.

We the Voyagers (Mi, az utazók): betekintést nyerhetsz a polinéz hajós kultúrába, abba, amelyek ifjai annak idején elsőként szelték át a Csendes-óceánt. Lata legénységet toboroz, hogy az ősei által megtett utat járja be, a legénység együtt tanulja újra a régi navigációs módszereket.
A film előzetese itt megnézhető.

Eastland: The Shipwreck That Shook America (Eastland: a hajótörés, amely megrázta Amerikát): 1915 nyarán körülbelül ezer, Európából bevándorolt gyári munkás hajózott volna ki az Eastland fedélzetén a Michigan-tóra, eltöltendő egy kellemes napot a vízen. Csakhogy a hajó felborult, és percek alatt 844-en vesztek a habokba. A film a baleseten túl azt is bemutatja, hogy a felelősök miként próbálták megúszni a büntetést, többek között kriminalizálva az áldozatokat. Chicago város vezetői megtiltották, hogy az esetről készült filmfelvételeket bemutassák a helyi mozikban.

YouTube video

Gáax’w Ka Haaw: Herring Eggs & Branches (Gáax’w Ka Haaw: heringtojások és favarsák): Délkelet-Alaszka népeinek ősi halfogási módját erősen veszélyezteti az ipari méretű halászat. A film bemutatja a 2019 tavaszi harcot a zsákmányért és azt a bizonytalanságot, ami Sitka lakóinak eme tradicionális életének jövőjét övezi.

Ehhez még jegyet sem kell venned, elég csak ide kell kattintanod.

Endure the Suck (Állni a szívatást): Danny és Frances mozgássérült veteránok, akik együtt vitorláznak. A vásznon megelevenedik találkozásuk története, láthatjuk, min mentek keresztül, mire eljutottak idáig. Edzőjük Magnus Liljedahl, Sydney olimpiai bajnoka Star hajóosztályban, Mark Reynoldsszal.

Gando (dicséretben részesült): Irán vízhiányos részein a lányoknak nagy távolságokat kell megtennie, hogy vizet gyűjtsenek. Az egyik forrás komoly veszélyt hordoz magában, a Gandónak nevezett iráni krokodilt, amely a gyerekek végtagvesztéses baleseteinek fő okozója. A film Hawa történetét meséli el, neki az egyik kezét vesztette el.

Program és jegyvásárlás itt.
Az IMFF szeptember 27-éig tart.

(forrás: EuroSail News, fotók: pbswesternreserve.org; facebook.com; solelunadoc.org)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!