Vitorlás- és szörftáborok gyerekeknek

A kényszerű tavaszi bezártságot követően felértékelődik a nyári gyerektáborok szerepe. Körképünkben a jó választáshoz igyekszünk segítséget nyújtani.

A vitorlázás az alapképességeken és stratégiaalkotási technikákon túl komoly emberi értékekkel gazdagítja a fiatalokat, érzelmi és szociális fejlődésükre egyaránt kihat. A sportággal való megismerkedésre remek alkalmat nyújt egy nyári tábor – új élményekkel, kalandokkal, jó társasággal és vidámsággal ajándékozva meg a gyermekeket.

Kezdjük most néhány általánossággal, amelyek leírják a vitorlázás, mint sport előnyeit. Miket tanulhatnak a fiatalok belőle és általa?
– a természet tiszteletét,
– küzdeni tanulást,
– magabiztosságot (hiszen döntéseket kell hozni, akár egyedül a hajóban),
– csapatmunkát (a hajó felkészítése ritkán megy egyedül, közben a gyerekek tanulnak egymástól),
– barátságot (talán ez a legnagyobb kincs),
– sportszerűséget (a vitorlás versenyzés szabályai megadják a hiba korrigálásának lehetőségét, fontossá válik a becsületesség),
– felelősséget (vigyázni a felszerelésre, vállalni a meghozott döntések következményeit).

Mindez azok számára is adott, akik még sosem ültek vitorlásban, hiszen az oktatást az alapoknál kezdik, elméleti előadásokon és gyakorlati feladatokon keresztül zajlik az ismerkedés a széllel, a vízzel és a hajóval. Ahogy telik a hét, a fiatalok megtanulnak különböző irányú és erejű szelekben haladni, manőverezni, illetve biztonságosan kezelni a rájuk bízott vízi eszközt.

Turnusonként jellemzően 20-25 gyerek gyűlik össze, ez az a létszám, amelyiket még jól lehet irányítani, illetve amelyikben mindenki talál magának társaságot. Életkor tekintetében vegyes a kép, a legtöbben 8–14 közöttiek, de a korosztályok jól tudnak együttműködni, a beosztásoknál sokkal fontosabb, hogy azonos tudásszintű fiatalok kerüljenek egymás mellé.

Egyhetes tábor miatt nem szükséges komplett vitorlásfelszerelést beszerezni, inkább olyan cuccokat érdemes a táskába pakolni, amik sokoldalúan használhatók, kényelmes mozgást biztosítanak, illetve gyorsan száradnak. Mindenképp kerüljön be egy pár olyan vászon tornacipő, amit a hajón lehet viselni. Fürdőruha, baseballsapka, hosszú ujjú pólók, tréning, pulóver, napkrém és napszemüveg, hiszen ezekre a parton is nagy szükség van. Rossz idő esetére egy-két pulóver, illetve egy esőkabát is jól jöhet. Lévén a vitorlázás szabadtéri sport, a táborok felkészültek arra, hogy a gyerek nem tudnak vízre szállni a rossz időjárás miatt. Ilyenkor jönnek a kiegészítő elfoglaltságok: foci, pingpong, társasjáték, mozi, ismerkedés a magyar vitorlázás történetével, eredményes sportolóival.

Minden szervező közös célja, hogy megismertesse és megszerettesse a vitorlázást, illetve a kapcsolódó vízi sportokat (SUP, szörf, evezés, úszás) a gyerekekkel. A klubok sokszor tehetségek és lelkes résztvevők felkutatására használják ezeket a heteket, elindítva a fiatalokat a versenyzői pályán.

Kritikus kérdés az ár, a kép itt meglehetősen színes, a napközis verziók heti 43 ezer, míg a bentlakásosak 65 ezer forintnál kezdődnek.

Ahogy a vitorlázás, úgy a hazai vitorlástáborok fellegvára is a Balaton, ott található a legtöbb hely, ahol a kicsik különféle táborokban sajátíthatják el a vitorlázás alapjait. Ám legnagyobb tavunk mellett a Velencei-tónál, Budapesten, a Fertő tavon, Nyékládházán, Orfűn, a Tisza-tavon, Tatán és Esztergomban is teremtenek lehetőséget arra a szervezők, hogy a fiatalok belekóstoljanak a vitorlázás örömeibe. Ezekről készített összefoglaló táblázatunk a június 19-én megjelenő Aqua magazinban található.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!