Kannabiszból építenek napelemes hajót

Ahogy a hajósszektor élete visszatér a hétköznapi kerékvágásba, úgy a kapcsolódó iparágak és az innováció területén is mozgolódni kezdtek a résztvevők. Ilyen innovációs termék például a kannabisz anyagú hajó, ami az isztriai Kaštelir városában készül.

A meghajtásához szükséges energiát a tetejére szerelt napelemekből nyeri, így igencsak környezetbarát közlekedési eszköznek tekinthető. Szülőatyja Luciano Beg, a Marservis tulajdonosa, aki felfedezte, milyen remekül használható az ipari célra termesztett „fű” és a gyanta kombinációja a hajótestek építéséhez. A Zágrábi Egyetem Gépészmérnöki karával együtt megalkotta egy 15 méter hosszú katamarán tervét, amellyel sikerrel pályáztak az Európai Unió egyik fejlesztési alapjánál. Átverekedve magukat három válogatási körön, már csak alá kell írniuk a támogatási szerződést. Onnantól, hogy megkapják a pénzt, egy hónap múlva már kezdik az építést, aminek időtartamár három évre becsülik. Amikor elkészül az kannabiszkatamarán, 150 utas befogadására lesz alkalmas.

Bár a Marservis nem nagy cég (15 alkalmazottja van), újításainak köszönhetően világszerte ismerik. 1994-ban alapították, kezdetben elektromos berendezések beszállítójaként elégítette ki a megrendelők igényeit. 2002-ben saját modellel léptek ki a piacra, a Fisherman modell azóta is nagy népszerűségnek örvend. Később búvártúrákhoz és egyéb vízi tevékenységekhez optimalizált motorosokkal rukkoltak elő, 2008 óta kínálnak napelemes hajókat – svájci partnerükkel közösen. Ez a környezettudatos gondolkodás vezetett a kannabisz ilyen, speciális célú felhasználásához. Luciano Beg reméli, hogy az ökoturizmus vevő lesz az ötletre, és egy idő után Horvátország nemzeti parkjaiban csak efféle bárkák szállítják majd az utasokat.

A fű használata egyébként nem előzmények nélküli: jó húsz éve gyártanak belőle ruhát, bioüzemanyagot, papírt, mi több, az autóipar résztvevői – Audi, BMW, Ford, GM, Chrysler, Honda, Mercedes, Porsche, Volkswagen, Volvo – is alkalmazzák itt-ott a járműveikben. Mellette szól, hogy nagy a terméshozama, kitűnő oxigenizáló és mindössze három-négy hónapra van szüksége a teljes kifejlődéshez – írta a timeout.com.

(fotók: marservis.hr)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!