Indul a nyaralóhajózási szezon

Minden feltétel adott ahhoz, hogy a Mahart Zrt. által létrehozott Nyaralóhajózás Program július 1-jével megkezdje a szezont. A kedvtelési célú belvízi hajózásnak az a turisztikai lehetősége, amely hajóvezetői engedély nélkül vezethető, szállást is nyújtó, lassú járású motoros hajókon teszi lehetővé az önálló nyaralást.

A hajók képesítés és jogosítvány nélkül vezethetők, azonban a bérlés előtt elméleti, illetve gyakorlati oktatáson kell részt venni. A nyaralóhajó program további célkitűzése a Tisza-tó, a Felső-Tisza és a Bodrog térség vízi turizmusának fellendítése. A projekt részeként megvalósuló infrastrukturális fejlesztéseket és az együttműködési megállapodások keretében létrejövő kapcsolódó szolgáltatások előnyeit a térségben mindenki élvezheti. A hajózáson kívül a vízi út környezetében egyéb aktív kikapcsolódási lehetőségek is illeszkednek a programhoz: a környék bejárása kerékpárral, úszás-strandolás, kajakozás, horgászat, lovaglás, kirándulás mind fontos szerepet játszanak a szabadidő aktív, tartalmas eltöltésében.

Tavaly tíz nyaralóhajó érkezett Magyarországra francia Nadia Grouphoz tartozó Nicol’s Yacht gyárából. További 10 hajó folyamatosan érkezik a Tisza-tóra. A vadonatúj, 20 egységből álló magyar flottát az Estivale család Quattro, Sixto és Octo típusai alkotják, a hajók 2-4 kabinos változatban érhetők el. A legújabb 10 hajóból már kettő megérkezett, a napokban pedig a további nyolc érkezése várható. Ezekről a hajóérkezésekről a Nyaralóhajózás Facebook-oldal folyamatosan hírt ad.

A Nyaralóhajó programnak jelenleg két báziskikötője van: Kisköre (Tisza-tó) és Tokaj. Mindkét kikötőben 10-10 hajó várja majd a vendégeket. A kiskörei báziskikötő egy téli tárolásra és szervizközpontnak alkalmas csarnokból, illetve az utasok kiszolgálását és a tiszai vízirendőrség központi bázisát szolgáló épületcsoportból fog állni. Ez a báziskikötő 2020 szeptemberére készül el. Addig is a Mahart a Köre Kikötő meglévő infrastruktúráját biztosítja az érkező vendégeknek.

A program része többek között a 0–24 órás diszpécserszolgálat, a hajók folyamatos nyomkövetése, 30 percen belül reagálni képes műszaki és mentőszolgálat mellett a szigorúan szabályozott elméleti és gyakorlati oktatás.

A nyaralóhajós útvonal az idén a Tisza-tavat, a Felső-Tiszát Dombrádig és a Bodrogot Sátoraljaújhelyig foglalja magában. A Mahart a teljes hajózási útvonalon kikötőfejlesztéseket végez, számos kikötési pont lesz elérhető a hajós turisták számára. Eddig 12 kikötési pont épült meg, az idén pedig további 5-7 építése zajlik.

Hamarosan átadják a hajózáshoz kapcsolódó informatikai rendszert, amely az utasok biztonságát, illetve a hajóbérlők minél szélesebb körű kiszolgálását segíti. Az alapfelszereltség része lesz a hajózási útikönyv és egy tablet a Mahart által fejlesztett applikációval (NaviBoat), ami hajózási térképpel, elérhetőségekkel, valamint egyéb speciális információkkal és programlehetőségekkel segíti a nyaralóhajós utasokokat a navigálásban.

Egy honlap fejlesztése is zajlik, amely öt nyelven lesz elérhető és közvetlen hajófoglalási lehetőséget biztosít.

A Nicols vendégkörének illetve széles körű partnerhálózatának köszönhetően Magyarországon is sok külföldi nyaralóhajós turistára számítanak. Emellett a program elkötelezett célja a hazai hajóbérlések számának növelése.

A lakóhajózás a nyaralás egy különleges formája. A lassú járású úszó apartmanok tökéletesen alkalmasak arra, hogy a pihenni vágyó családok, illetve baráti társaságok felfedezzék a környék természeti értékeit. Ezért a nyaralóhajózás bárkinek kellemes kikapcsolódás lehet, aki szereti a hajózást és a természet közelségét. A hajókat 1 napra, de akár 1-2 hétre is kibérelhetik a nyaralók. Az útikönyvben programlehetőségeket és tippeket adnak, hogy a vendégeik könnyebben eltöltsék a szabadidejüket. A környékbeli vállalkozókkal szoros együttműködéssel találják ki a programok nagy részét, ezzel is bevonva a helyi szolgáltatókat.

A tervek szerint a program kiemelt célja lesz céges csapatépítő programok, exkluzív partnerhajóztatások megszervezése is. Külön programcsomagokat dolgoznak ki cégek részére, amelyek szeretnék dolgozóikat, ügyfeleiket vagy partnereiket egynapos programban részesíteni. Az újdonság ereje sok cégre lesz hatással, hiszen a hajókázás élménye mellett a borkóstoló, pincelátogatás, lovaglás, sörmanufaktúra-látogatás és egyéb érdekes programok színesíthetik a kisebb és nagyobb létszámú eseményeket.

A nyaralóhajós szezon általában májsutól októberig tart, az idei szezon azonban július 1-jétől indul. Július 1-jével azok hajózhatnak, akiknek van hajóvezetői engedélyük, augusztus 1-jével pedig már azok is, akiknek nincs.

A foglalási feltételeket és egyéb információkat a nyaralohajozas.hu oldalon tekinthetik meg az érdeklődök. Európa-szerte a Nicols hálózatában és mintegy 500 utazási irodában fogják értékesíteni a magyarországi nyaralóhajózás lehetőségét.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!