Vajon kibírja a hajónk a hullámokat?

Amikor valaki először nyaral egy jachton a tengeren, szinte mindig felmerül a kérdés: Nem fogunk elsüllyedni, ha nagy hullámok jönnek? A rövid válasz az, hogy nem, de azért ez önmagában nem feltétlenül nyugtatja meg a vendégeket. Érdemes tehát picit jobban elmerülni a kérdésben.

A különböző típusú hajókon, eltérő megoldásokat alkalmaznak a stabilitás érdekében. A vitorlásokon a tőkesúly szolgálja ezt a szerepet, míg a nagy motoros jachtokon olyan stabilizátorok vannak, amik csökkentik a hullámzás okozta mozgást még horgonyzás közben is. Az expedíciós szuperjachtokat – amiket kifejezetten nehéz körülményekre terveztek – pedig egymástól függetlenül is működő berendezések segítik. A katamaránok és a trimaránok felépítésüknél fogva, alacsony merülés mellett is kifejezetten stabilak, ezért is egyre közkedveltebbek a túravitorlázók körében.

A hajótestek tervezése során a mérnökök először laborban tesztelik a modelleket. A Douglas Sea Scale meghatározása szerint erős hullámzásnak számítanak a 2,5-4 méter, nagyon erősnek a 4-6 méter magas hullámok. A Southamptoni Egyetem laborjában végzett tesztek azt mutatták, hogy ha a hullám magassága meghaladja a hajótest hosszának 30 százalékát, akkor az problémát okozhat bizonyos konstrukcióknál, azonban ha 60 százaléknál is nagyobb, akkor szinte minden kialakítású hajóra potenciálisan veszélyes. Ezért a hajótest mérete meghatározó szerepet játszik a biztonságban.

Tehát ahhoz, hogy egy 20 méteres jachtra veszélyt jelentsen egy hullám, legalább 6 méter magasnak kell lennie, és 12 méteresnek, hogy képes legyen elsüllyeszteni. Ez pedig meglehetősen ritka partközelben.

A legénység folyamatosan nézi az időjárás-jelentést, és nem indul el, ha komolyabb vihar várható. Ettől függetlenül előfordulhat, hogy nem tudjuk elkerülni nagy hullámokat, és ez kellemetlen lehet az utasoknak, de a kapitánynak tudnia kell kezelni a rossz időjárási körülményeket, és jó, ha tudjuk, hogy ezeket a hajókat jóval nagyobb hullámokra tervezték, mint amikkel mi találkozunk.

Juráncsik Norbert

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!