Jolleparadicsom nyílik Tihanyban

Kalózosok, finnesek és más jollevitorlázók régi álma teljesül azzal, hogy a VGYE és az RS Sailing nagyhajók nélküli jollekikötőt nyit Öreg-Tihany közelében

A balatoni kikötőket az elmúlt években folyamatos kritika érte azzal kapcsolatban, hogy tudatosan megfojtják a tóhoz illő, hagyományokban gazdag jollevitorlázást. A legtöbb kikötőben nincsenek sólyák, és többnyire még a legpatinásabb klubok is csak saját ifjúsági versenyzőik és klubtagjaik számára tartanak fent parti helyeket a svertes hajók számára. Ezen a helyzeten változtat a Vitorlázó Gyermekekért Egyesület, amely az RS Sailinggel közösen Öreg-Tihany közelében, a Balaton egyik leglátványosabb panorámájú partszakaszán nyitja meg jollekikötőjét az idei szezonban.

„Régi álmunk teljesül most ezzel a projekttel: egyrészt versenyzőink és táborozó vitorlázóink számára sikerült balatoni telephelyet találni, másrészt tárolási és vízre tételi helyet tudunk biztosítani mindazoknak, akik egy-egy szép balatoni napon szeretnének egy jót vitorlázni saját jolléjukkal” – mondja Náray Richárd, az egyesület elnöke.

Az RS Sailing Center névre keresztelt bázison – amelyet egy vállalati üdülő partmenti részén alakítanak ki – minden megtalálható, ami a jollevitorlázáshoz kell: nagy füves terület a hajók tárolásához, kulturált öltözők és vizesblokk, parkolóhelyek, és persze egy nagyszerű adottságú part, szinte azonnal mélyülő vízzel. A sólya is hamarosan a helyére kerül, így áprilisban már megindulnak az első edzőtáborok és edzések is.

A jolleparadicsom várja mindazok jelentkezését, akiknek saját hajójuk van, amelyet alkalomszerűen vagy az egész szezonban szeretnének használni. A projekt megálmodói arra számítanak, hogy a hírre sok Kalóz, 420-as, Laser vagy Finn előkerül, amelyeket gazdáik évek óta azért nem használtak, mert nem volt olyan kikötő, amely befogadta volna őket.

Tihany előnye az is, hogy központi helyen fekszik, így a Balaton északi partjának bármely településéről könnyen elérhető. Egy jolléhoz nem kell sok cucc, így ha jó a szél, akár biciklire pattanva is gyorsan meg lehet közelíteni a helyet. A versenyző vagy táborozó gyerekek szüleit is örömmel látják: amíg a srácok edzenek vagy versenyeznek, a család idősebb tagjai vízre tehetik saját hajójukat, és a onnan követhetik az eseményeket.

Az RS Sailing Center a február 27-én, csütörtökön kezdődő Budapest Boat Show-n is bemutatkozik: aki személyesen is szeretne találkozni a szervezőkkel, megtalálja őket az F pavilon 201. standján. A helyek akár az egész szezonra leköthetők, de lehetőség van rövidebb időszakok, akár egy-egy nap igénybevételére is.

(fotók: VGYE)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!