Rakonczay Gábor újabb expedícióra készül

2020. február 18.
Címkék :

Nem sikerült az extrémsportoló nagy vállalkozása, hogy a világon elsőként saját készítésű, kabin nélküli SUP-ján átevezze az Atlanti-óceánt, de nem adja fel, novemberben újra megpróbálja. Eközben talált magának egy újabb kihívást, a célja, hogy négy hónap alatt egyedül átszelje az Antarktiszt, mintegy 2800 kilométert megtéve.

Rakonczay Gábor január 23-án indult útnak a Kanári-szigetekről, hogy mintegy két hónap alatt átszelje az Atlanti-óceánt saját tervezésű SUP-jával. A harmadik nap azonban megsérült a hajó tőkesúlya, ezért a sportoló a saját biztonsága érdekében úgy döntött, hogy 160 megtett kilométer után visszafordul.

Felmerült az a lehetőség, hogy gyorsan kijavítsák a hibát, és két héttel később újra nekivágjon az 5200 kilométeres útnak, még abban az időszakban, amikor az óceán átszelését még javasolják. Ez az időszak novembertől februárig tart, amikor a Karibi-térségben nem kell számolni hurrikánokkal. Végül Rakonczay csapata és a szponzorok is inkább a halasztás mellett döntöttek.

Rakonczay szerint a 30-40 kilométeres óránkénti szél mellett a legdurvább az alvás hiánya volt. Kabin híján a fedélzeten ki volt alakítva egy mintegy tíz centis mélyedés, és ott aludt az első nap után, de oda folyamatosan felcsaptak a hullámok. A saját tervezésű hajó súlya 80 kilogramm, ami a technikai eszközökkel, élelmiszerrel és a vízzel együtt 250 kilót nyomott. Összesen 80 napra elegendő élelmiszert vitt magával.

A hajó szerkezete nem változik, egyedül a tőkesúlyt erősítik meg, amely így szinte bombabiztos lesz, valamint az alsó részét is megerősítik. Várhatóan áprilisban szerelik be az új alkatrészeket a hajóba, amely a Kanári-szigeteken maradt. Októbertől már el lehetne indulni, de várhatóan megvárja a november végét vagy a decembert, amikor a legkisebb kockázattal jár az átkelés.

Rakonczay Gábor először a hirado.hu-nak mesélt a SUP-os átkelést követő újabb világraszóló tervéről. Ezúttal az Antarktisz szeretné átszelni teljes hosszában, az óceán egyik partjától a másikig. A közel 2800 kilométeres távot 44 napot alatt tenné meg egyedül, ami hosszában háromszorosa lenne a 2019-es Déli-sarki expedíciónak, amikor 44 nap alatt 917 kilométert teljesített egy négyfős csapattal – írta a hirado.hu.

(fotó: Rakonczay Expedíció)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!