Kultúrprogramok a fiumei kikötőben

2020. január 22.
Címkék :

Február 1-jén 500 művész részvételével, 70 produkcióval 30 helyszínen nyitják meg a horvátországi Fiumében (Rijeka) az Európa Kulturális Fővárosa programot.

A programok már január 31-én elkezdődnek és egész hétvégén tartanak. A megnyitó napján számos zenés és táncos fellépéssel, performance-szal és kiállítással várják az érdeklődőket a Kvarner-öböl partján elterülő város utcáin és terein. A hivatalos megnyitót délután rendezik a fiumei Horvát Nemzeti Színházban.

A megnyitó központi programja a kikötőben zajlik. Az Opera Industriale című előadás hangok, zenék és zajok együttese, amelyet a fény és a sötétség effektjei kísérnek, és amelyhez olyan erős szimbólumokat használnak fel, amelyek Fiumére és Európára jellemzők. Dalibor Matanic, a produkció rendezője elmondta: a céljuk, hogy a kikötőt egy kitörő vulkánná alakítsák a produkció alatt.

Fiumében 2020-ban mintegy 300 kulturális programot és 600 egyéni rendezvényt szerveznek, amelyekben 300 partnerszervezet és művész vesz részt több mint 55 európai és más országból. A programok fő témái, Fiume és a kortárs Európa identitásának összefonódása, a víz, a munka és a migráció.

A város 140 millió kuna (6,3 milliárd forint) vissza nem térítendő támogatást is kapott az Európai Uniótól különböző épületek és helyszínek felújítására, egyebek között Josip Broz Tito Galeb (Sirály) nevű hajójának múzeummá alakítására – írta az MTI.

(fotó: Wikipedia, horvatorszaginfo.hu)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!