Indul a főszezon a Balatonon

2019. július 5.

Július 6-án kezdődik a 173. hajózási szezon főidénye, amelyet a Bahart idén nyáron az előző évhez képest egy héttel meghosszabbított meg, így szeptember 1-jéig várja az utasokat a települések közötti legsűrűbb menetrendi hajózással, valamint a teljes séta- és programhajó kínálatával.

Az év minden napján igénybe vehető kompközlekedés tekintetében a leghosszabb napi üzemelési időt jelentő főidényi időszak már június 21-én megkezdődött. A kompoknál az első negyedévet nagyon erős forgalom jellemezte 2018 első három hónapjához viszonyítva. A második negyedév a tavalyi hasonló időszakhoz képest kis elmaradást hozott, amely elsősorban a májusi csapadékos, szeles, hideg időjárással magyarázható. Összességében az első fél év a tavalyi kiemelkedő adatokhoz képest is többletet mutat. Június 30-ig 410 ezer utast, 141 ezer gépjárművet és 28 ezer kerékpárt szállítottak a kompok a Balaton északi és déli partja között.


Az előző évhez képest lényegesen később, csak április 20-án indult el a 173. személyhajózási szezon a Balatonon. Tavasszal, illetve az előidényben június 30-ig 157 ezer utast szállítottak a személyhajók, ez az előző év azonos időszakához viszonyítva 86 százalékos utasforgalmat mutat. Az elmaradás a későbbi szezonkezdés mellett elsősorban a májusi időjárással magyarázható, de júniustól a forgalom folyamatosan emelkedő tendenciát mutat. A településeket összekötő menetrendi járatokon az első fél évben 115 ezren utaztak, míg a séta-, programhajókon, illetve hajóbérlés keretében szállított utasok száma meghaladta a 42 ezret. Az idei személyhajózási szezonban a pünkösdi hétvége mellett a Balaton-átúszás volt az év eddigi legforgalmasabb napja: június 29-én Balatonboglár és Révfülöp között egyetlen nap alatt 13 700 utast szállítottak a társaság hajói.


A július 6-án kezdődő, 58 napos személyhajózási főszezonban 15 útvonalon, 21 kikötőből több mint négyezer alkalommal indulnak a Bahart menetrendi járatai. A főidényben a legkedveltebb útvonalakon, így Siófok–Balatonfüred–Tihany, illetve Fonyód–Badacsony között naponta 14-14 járat közlekedik majd. Ráadásul az előbbi útvonalon napi 12 alkalommal gyorshajó, az utóbbin pedig napi 16 alkalommal vízitaxi is igénybe vehető.


Az idén már délelőtt és délután is el lehet jutni Badacsonyból Keszthelyre, illetve Balatonmáriafürdőről közvetlenül és átszállással is elérhető Badacsony. Balatonmáriafürdő és Balatongyörök között a Bahart növelte a napi járatok számát, míg Balatonszemes és Balatonakali között két új átkelő járatot indít péntekenként.

A főidényben a Bahart gazdag séta- és programhajó-kínálattal is várja az utasokat. A kisgyermekes családoknak szóló egyórás Mastercard Varázshajó 10 kikötőből 104 alkalommal indul, az idén két új helyszínt, Siófokot és Badacsonyt is bekapcsolva a szolgáltatásba. Emellett 10 alkalommal futnak ki a nagysikerű Minimax Gyerekhajók Siófokról, Balatonfüredről és Badacsonyból. A tiniktől a nyugdíjasokig, minden korosztályt várnak a 12 Bahart-kikötőből 245 alkalommal induló Bulihajók.
A kínálatból az idén sem hiányozhatnak a sétahajójáratok, amelyek 17 kikötőből több mint 2800 előre meghirdetett időpontban futnak ki. Újdonságként szerepel a Balatonfüredről a Csillaglesen Kelénnel elnevezésű sétahajózási lehetőség, amelyet a keszthelyi Csillaglesen Helkával program mintájára hirdetettek meg.


Szántódrév és Tihanyrév között a kompok folyamatos átkelést biztosítanak a Balaton északi és déli partja között. A főidényben, amely a június 21. és szeptember 1. közötti időszakot jelenti, az első komp Szántódrévből 6.40-kor, az utolsó 23.20-kor indul, míg Tihanyrévből reggel 7-kor indul az első és 23.40-kor az utolsó. A forgalmas nyári napokon a kompindulásokat a menetrend felfüggesztésével a társaság sűríti.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!