Jól halad a Velencei-tavi felújítás

A Velencei-tavi partfal komplex felújításának a negyede elkészült, nyár végére a munkák csaknem felével végeznek. A teljes projektet 2021 őszére kell befejezni.


A partfal-rekonstrukció mellett öbölkotrások folynak, a projekt eredeti terveiben pedig szerepelt a csónakkikötők és a közvilágítás fejlesztése is, de az unió ezeket nem támogatta, így erről lemondtak. A kivitelezést végző Velence 2016 konzorcium 25 öbölben végez majd kotrást, további tizenegy helyen pedig áramlásjavító kotrást. A tó öbleiben ütemezetten megkezdődött a felhalmozódott iszap eltávolítása, ezek egy részét a már meglévő Cserepes-szigeti zagytéren helyezik el, a többit ideiglenes vagy végleges zagyterekben.

A partfalfelújításokat többi között a sukorói VVSI evezőspályánál, a sukorói szabadstrandnál, a Drótszamár kempingben, valamint a velencei Déli kanyari kikötő és hajóállomás területén végzik.

Jelenleg huszonöt kikötő van a tó körül mintegy háromezer méternyi mólóval, a felmérések szerint ennél kevesebb is elegendő. Egymilliárd forintnyi hazai forrásból 1500 méter vendégmólót építenének, a finanszírozási kérdésekről az egyeztetések már folynak, a tervek készülnek.


A Velencei-tó partfalának komplex felújítása 2017 decemberében kezdődött el: a tó vízminőségének javítására, a part menti területek természet közeli állapotának biztosítására, illetve a környezettudatos rehabilitációra európai uniós támogatásból nettó 14 milliárd forint áll rendelkezésre – írta a turizmus.com.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!