Digitális maszk forradalmasítja a búvárkodást?

2018. június 21.
Címkék :

Zenét játszik, panorámakilátást ad, és még beszélni is lehet mögötte – az élményalapú búvárkodás és a snorkeling világába a teljes arcot fedő, merülési adatokat is kijelző D-Mask hozhatja el a digitális jövőt.

Egy kínai dizájner megtervezte a búvártársadalom legvalószerűtlenebb álmát: úgy merülni egyszer a tenger fenekére, hogy közben minden fontosabb búvárügyi paraméter ott lebegjen valahol a közelben, akár a szivacstelepek és színes korallok közötti mélységben is. A ZJ-DDG művésznév alatt működő tervező az idáig a komolyabb digitalizációból kimaradt búvársport egyik alapfelszerelését, a maszkot gondolta újra egészen sajátos koncepció mentén.

ZJ-DDG el is vetette a hagyományos formát, és egyből egy teljes arcot beborító, sűrített levegős palackkal kombinálható álarcot tervezett. Így viselője egyrészt a klasszikus maszkoknál jóval szélesebb, 180 fokos szögben képes belátni a környezetét. Másrészt az arcra cuppanó maszk megkönnyíti a légzést is, hiszen a légzőcső nem a búvár szájba kerül, hanem a maszk oldalán lévő porthoz kell csatlakoztatni.

A nagyméretű üveglencse egy kijelzőt is kapott a jobb felső sarokban, amely a mélységet, a víz nyomását, annak hőmérsékletét, az oxigénszintet és a felszíni időjárási viszonyokat mutatja. Ezek eléréséhez, még a vízbe kerülés előtt, a helyszín koordinátáit kell beprogramozni egy hozzá fejlesztett applikáción keresztül. A maszk LED-világítást is kapott, ami egyrészt a napfényszegény merüléseknél, másrészt vészhelyzeteknél lehet hasznos.

ZJ-DDG nem spórolta ki a maszkból a szórakoztató funkciót sem. Ehhez a víz alatti füleseknél bevált csontvezetéses technikát alkalmazta, így nemcsak zenére lehet búvárkodni, de beszélgetni is – akár egymással, akár azzal, aki épp a csónakban maradt. Ha pedig egy igazán ígéretes víz alatti tájrészlethez érkezünk, a maszk felső peremébe applikált kamerát aktiválhatjuk a fényképezéshez. A fotók megosztása és a playlistek feltöltése ugyanúgy az alkalmazáson keresztül történik.

Hogy mindebből mikor lesz termék, azt pontosan nem tudni. Egyelőre ZJ-DDG a maszk minden darabját Adobe Lightroom fájlokban tárolja, és azt maga is elismerte, hogy bizony van még mit csiszolnia rajta; a párásodás problémájának megoldásán például nagyon töri a fejét – írta a kreativ.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!