Ezért drágul a görög nyaralás

2024. szeptember 26.
Címkék :

Az idén várhatóan 32 millióan látogatnak Görögországba, ami újabb rekordnak ígérkezik. Mindez nagymértékben támogatja a görög gazdaságot, de bőven tartogat kihívásokat is, amelyeket most a görög kormány igyekszik megoldani.

A kormány úgy döntött, hogy minden kikötőben kiveti a szállodahajók utasaira vonatkozó illetéket. Ezzel az a célja, hogy megbirkózzanak a növekvő kereslettel és jobb szolgáltatásokat nyújtsanak. A kikötőkért felelős államtitkár, Evangelosz Kiriazopulosz úgy nyilatkozott, hogy az illetéket mindenhol meg kell fizetni, de ez inkább szimbolikus összeg lesz, és nagyjából a szállodákban már bevezetett összeghez hasonlóval kell számolni.

Az illetékekből befolyó bevételt visszaforgatják a helyi fejlesztésekbe, és elkezdhetik fejleszteni például Szaloniki kikötőjét, ahol korábban szinte egyáltalán nem volt szállodahajó, idén pedig 90 ilyen járművet fogadott.

A Görögországban közlekedő hajóknak és kompoknak mostantól az új uniós környezetvédelmi szabályokat is be kell tartaniuk, és zöldebb, de drágább üzemanyagokat kell használniuk. Az új európai szabályok szerint 2025 májusától minden hajónak alacsony kéntartalmú üzemanyagot kell használnia Görögországban, ami tovább növeli a hajózási ágazat üzemanyagköltségeit.

A szabályozás minden hajóra vonatkozik majd, és aki nem tartja be a szabályokat, annak büntetést kell fizetnie a kibocsátott szén-dioxidért, amely évente mintegy 320 millió eurós többletterhet jelent a görög hajózásnak. Ez a jegyárak több mint 15 százalékos emelkedését eredményezi – írta a turizmusonline.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!