Új vitorlások a piacon: óceáni túrahajók

A hajóépítő-ipar 2024-ben ismét kiemelkedő évet zárt. Igyekeztünk összeszedni az összes idei újdonságot a nyílt vízi túravitorlások piacáról.

Bestevaer 36
A Bestevaer Yachts holland cég acélszerkezetű hajók építésére specializálódott. Általában az 50-70 lábas kategóriában alkotnak, így teljesen új, 36 lábas hajójuk bejelentése okozott némi meglepetést. Az új vitorlás riggje méretes, vízkiszorítása igen tisztességes, így a jacht tengerálló, ugyanakkor nem lassú. Ahogy nagyobb testvérei, úgy a 36-os is a praktikus túrázóknak készült, ezért felhajtható tőkesúllyal szerelték, amelynek köszönhetően merülése 70 centiméteresre csökkenhető, ugyanakkor, ha a „lap” le van engedve, 2,4 méter mélyre nyúlik, biztosítva a szükséges stabilitást.

Boreal 70
A Boreal Yachts alumíniumtestű hajóival „bárhova” el lehet hajózni, sőt, a dizájnok mára túlléptek a praktikus puritánságon. Ennek legújabb manifesztuma a Boreal 70, ami nemcsak hatalmas, de meglepően jól felszerelt, sőt, olyan luxus kiegészítők választhatók hozzá, mint a mosogatógép. Fontos megjegyezni, hogy miközben megjelentek a kényelmi opciók, a márka hű maradt az alapelveihez, hajói otthonosan mozognak a trópusokon és a sarkvidékeken egyaránt.

Hallberg Rassy 69
A svéd Hallberg Rassy külön intézmény kategóriájában, ám ez az intézmény nem rest fejlődni. A 69-es a legnagyobb, általuk épített hajó, Germán Frers tervezte, és a hajógyár legújabb modelljeit ismerők számára ismerős nagyméretű árbóc és korszerű vonalak jellemzik. Csak a 69-es épp sokkal nagyobb és fényűzőbb, mint bármelyik korábbi modell.

Contest 63CS
A holland Contest híres a kiváló minőségű nyílttengeri túravitorlások építéséről, és a teljesen új 63CS is „hozza a kötelezőt”. A Judel/Vrolijk tervezőiroda által megrajzolt nagy, fényűző jacht előnyei leginkább hosszú utakon bontakoznak ki, például egy-egy óceáni átkelésnél. A középső kokpittal épített jacht vízkiszorítása viszonylag szerény (31 900 kg) vitorlafelülete jól méretezett, ami nagyon sokoldalú túrahajót sejtet.

(forrás: sailingtoday.co.uk, fotók: kaiwo.com, kmyachtbuilders.com, boreal-yachts.com, hallberg-rassy.com, contestyachts.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!