Bolide 80 – A leggyorsabb szuperjacht

2024. október 13.
Címkék :

Az olasz Victory Design legújabb limitált szériás jachtja, a Bolide 80-as a lenyűgöző 70 csomós sebességénél is gyorsabban lopta be magát a nagyközönség szívébe, és a szakmai elismertség csúcsára tört.

A Bolide 80-as limitált szériának készült, a tervek szerint mindössze tízet fognak gyártani belőle. A technikai kialakítása a modern mérnöki tervezés csúcsterméke. A négy évig tartó tervezési és fejlesztési folyamat végére a jacht az innováció és a teljesítmény megtestesítője lett. A teljes egészében karbonszálból épült test pehelykönnyű, mégis rendkívül erős szerkezetű. A korszerű anyagválasztásnak és a szimulációkkal optimalizált, többlépcsős fenekű testnek hála könnyen gyorsul és tart magas sebességet. A jó hidrodinamikai kialakítás miatt a csúcssebesség közelében is stabil marad.

A hajó amellett, hogy extrém gyors, a nagy sebességet nem pusztán nyers erőből, hanem páratlan hatékonysággal éri el. Padlógázzal akár 73 csomós sebességgel (135 km/óra) is hasíthat, miközben mérföldenként nem éget el 15 liter üzemanyagnál többet. Ez a sebességet és a méretét tekintve egyedülállóan alacsony érték.

A Bolide 80-as karcsú, futurisztikus dizájnja messziről felismerhető. A sötét, áramvonalas kontúrján rögtön látszik, hogy ez a jacht más, mint a többi. A tervezők ügyesen implementálták a feleekkora szupergyors motorcsónakok arányait az olasz sportkocsik formavilágával, végül pedig az egészet ötvözték egy klasszikus sci-fi űrhajó részleteivel. Emellett a praktikusságot nem áldozták fel a dizájn és a még nagyobb sebesség elérése céljából, hiszen több kültéri tárolóhelyet alakítottak ki rajta. Jut hely partra szálló csónaknak, felszereléseknek és még vízi játékoknak is.

A hajó középpontjában az erőteljes motorszett áll. A géptérben három MAN motorban 6000 ló duruzsol. Ez speciális kialakítású, nagy teljesítményű és felületkezelt propellereket hajt meg, amik csökkentik az ellenállást és növelik a tolóerőt. A jacht mindezek mellett részben szárnyas kialakítású. Ez utóbbiak már alacsonyabb sebesség mellett is finoman kielemik a testet a vízből, amitől csökken az ellenállás és nő a menetstabilitás.

A Bolide 80-ast úgy tervezték, hogy a vendégek legalább annyira kényelemben érezzék magukat, mint amennyire lenyűgözi őket a jacht. A fedélzeti társalgótérben 12 vendég tud leülni. Az atmoszférát egy csúcsminőségű hangrendszer teszi teljessé, legyen szó egy vad buliról vagy meghitt háttérzenéről egy romantikus vacsora mellett.

A beltérbe lépve se hagy fel a hajó a látogató lenyűgözésével. A szalon tágas, és a külső karcsú formája ellenére bőséges fejmagasságot biztosít a vendégeknek. A modern szín- és formahasználat, amit az olasz Loro Piana divatbutik tervezett és hozott létre, igazán egyedivé teszik a helyiséget. A narancs, a fekete és a fehér színek meghatározó vizuális hangulatot kölcsönöznek, ami rögtön felismerhetővé teszi a hajót. A színvilág a nevére is utal, lévén a bolide olaszul tűzgolyót jelent. A szalont egyszerre dekoráló, másrészt a szerkezetnek merevséget adó karbonváz formáját mesterséges intelligenciával tervezték, ami még egy réteget ad az enteriőr futurisztikus hatásának.

A tulajdonos kabinjának a kialakítását ugyanaz a részletgazdagság és odafigyelés jellemzi, ami áthatja a hajót. A már kötelező elemnek számító számító széles franciaágyon és nagy képernyős tévén túl a nyitható mennyezete teszi különlegessé a kabint. Nyári estéken így a tulajdonos az ágyban fekve szemlélheti a csillagokat. A kabinhoz tartozó fürdőszoba minden igényt kielégít, sőt azon túl is megy a tágas zuhanyzóval, az egyedi dizájnú mosdókagylóval és a teljes egészében karbonból készült WC-vel.

A konyhája is tágas, megtalálható benne minden korszerű konyhai eszköz, a mosogatógéptől a különálló fagyasztóig. A belső terekben minden helyet kihasználtak a tervezők, bőséges mennyiségű rakodóteret biztosítva ezzel. Emellett a zajok és rezgések minimalizálása céljából a szekrények ajtajai puha bőrszíjakkal zárhatók, amik a hangulat fokozása mellett segítenek elkerülni a nagy sebesség mellett zörgő vasalatokat.

(Cikkünk eredetileg és teljes terjedelmében az Aqua Magazin 164. számában jelent meg. Fizessen elő rá, hogy ne maradjon le exkluzív tartalmainkról!)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!