Windsurfparadicsom családoknak

2024. október 10.
Címkék :

Hosszú éveken át jártuk Európa tengerpartjait, hogy megtaláljuk a tökéletes helyeket, ahol a windsurfnek hódolhatunk.

Közel 35 év után le kell szögeznem, hogy a tökéletes szörfspot minden tudásfázisban mást és mást jelent. Az elején, amíg kezdőként, de már a tengerre vágytunk, tökéletesen megfelelt Horvátország, Bol, Viganj, Premantura. Aztán jöttek a bevállalósabb helyek, mint Korzika, Hyéres, Leucate, Szardínia. Majd később Rodosz, Dahab, Tarifa, Málta, Kréta, Portugália, Maui, Tenerife a teljesség igénye nélkül. Fontos, hogy mindig a tudásszintednek megfelelő környezetben szörfözz, hiszen ilyenkor vagy biztonságban. Minden országban meg lehet találni a kezdőknek való helyeket, de nem minden part alkalmas a profik igényeinek. Ahhoz, hogy igazán erős szelet és nagy hullámokat találj, már erősen szűkíteni kell a kört.

Az egyik ilyen, és szerencsére időben felfedezett hely Vaszilikí. Azért írom, hogy időben fedeztük fel, mert a szörfözés már elég jól ment, amikor 2000-ben először látogattunk el ide, viszont még nem voltunk felkészülve az óceáni hullámokra, és valljuk be őszintén, akkoriban a felszereléseink sem. Az első görög, autós, azaz szigorúan szárazföldi körutunkon először Évia szigetét látogattuk meg, ahol akkoriban még a civilizációnak szinte semmi jele nem volt, de sajnos a szél sem váltotta be a reményeket, így Athén érintésével Lefkáda felé vettük az irányt. A német Surf magazinok és szájról szájra terjedő hírek alapján választottuk a helyet, mert kimondani is szörnyű, de az internet még gyerekcipőben járt. Lefkáda szigete a Jón-tengeren van, Korfu alatt és Zákinthosz felett, az albán határtól délre, de egy hídon közelíthető meg, így kompozni nem kell. A délszláv háború vége miatt mi óvatosságból komppal mentünk Triesztből, de azóta természetesen szinte végig autópályán relatív gyorsan elérhető.

Vaszilikí egy kis halászfalu volt mindaddig, amíg a szörfösök fel nem fedezték, hogy minden délután érkezik „Eric”, a hegyoldalról lezúduló szél, ami fokozatosan erősödve délután 4–6 között szinte mindig 5-7 bft erősséget ér el.

Ennek számtalan előnye van. Először is nem kell korán kelni, másodszor az egész délelőtt a családé lehet, hiszen olyan gyönyörű partok vannak a környéken, mint a Porto Kacíki vagy az Egremní beach a kék lehetséges összes árnyalatával. A szél fokozatosan erősödik, azaz a kezdők 10-11 körül tanulhatják az alapokat, dél körül már a siklást és trapézolást, aztán a wasserstartot. Délután pedig a haladók veszik át a terepet. Naplemente környékén már csak arra kell figyelni, hogy amilyen egyenletesen épül fel a szél, annyira hirtelen áll el.

Mivel egy teljesen zárt öbölről beszélünk, nincs különösebb elsodródásveszély, de a szél jobbról a hegy felől érkezik és az öböl közepe felé enyhül, így a tapasztalatlanabbak azért szoktak néha úszni visszafelé. Szép lassan az egész partszakasz beépült Pontitól Vaszilikíig. A legjobb helyen a Club Vass van, de a többi szörfkölcsönző és a vízparti kemping, na meg az apartmanok is csodásan pozicionáltak. Szinte mindenhol van szörftárolási lehetőség, és manapság már inkább a tömeg az, ami elrettentő lehet a csúcsszezonban. A legszelesebb időszak július-augusztus, a termikus „Eric” ilyenkor a legmegbízhatóbb, de júniusban és szeptemberben is kifoghatunk hibátlan napokat, ha az időjárás nyugodt, és az évszaknak megfelelő Európa-szerte.

Hollósi Péter, Vento szörfbolt

(Cikkünk eredetileg és teljes terjedelmében az Aqua Magazin 164. számában jelent meg. Fizessen elő rá, hogy ne maradjon le exkluzív tartalmainkról!)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!