Díjazták az év strandételeit
Az Év strandétele idén a balatonlellei Mesés nyári káposzta, a legjobb strandbüféétel az alsóörsi pisztácia pesztós lángos, az év stranddesszertje a gyümölcsös tarhonyapuding Zamárdiban, vega különdíjas a badacsonyörsi Patisszon kukoricahabbal, az év felfedezettje a Julcsi Kalácsoda Siófokról.
A Balatoni Kör idén tizedik alkalommal hirdette meg Európa máig egyetlen strandétel versenyét. A rekordszámú nevező közül kiválasztott díjazottakat a balatonvilágosi Lavender Teraszon ma tartott eredményhirdetésen mutatták be.
Az Év strandétele díjat idén a balatonlellei Mesés BBQ & grill bisztró báránnyal töltött szőlőleveles káposztája nyerte, mely hidegen tálalva igazi nyári különlegességgel gazdagítja a strandétel kínálatot. A darált bárányhúst rozmaringos zöldbúza törettel fermentált szőlőlevélbe töltve helyezik a szintén fermentált póréhagymás hideg káposztára házi málnaecetes lilahagymával. 4750 forintért egy különleges és igazán nyári főételt kapunk.
Büfé kategóriában a pálmát Alsóörsről az Oliva strandbüfé vitte el. A példátlanul erős kreatív lángos mezőnyben sikerült egy nagyon szerethető újítással előrukkolniuk: a pirított pisztácia nemcsak a bazsalikomos pesztót teszi különlegessé, hanem a lángos tésztájába is belekeverik. Koktélparadicsommal és parmezán forgáccsal válik teljessé az ízek és a látvány harmóniája. Érdemes aláhúzni, hogy követendő példát mutatnak azzal, hogy a lángost ilyen szépen is lehet tálalni – amellett, hogy ízharmóniájával is a világon bárhol szerethetővé tehetné a lángos műfajt, mindössze 2500 forintért.
Idén új versenykategória volt az Év stranddesszertje: a Tiki Beach bisztró szezonális gyümölcsökkel koronázott tarhonyapudingja a legismertebb ázsiai desszertből varázsolt igazi balatoni Beach Foodot Zamárdiban azzal, hogy a tapiókagyöngy helyett tarhonyát főznek vaníliás, cukros tejben. Narancs-, lime- és citromízesítéssel, sárgakrémmel pudingosítják, majd hidegen tálalják a szezonnak megfelelő gyümölcspürével, friss gyümölcsökkel és mentalevéllel. Elképesztő krémességét a tarhonya textúrája még izgalmasabbá teszi, akár reggelire is kiváló és évek óta a vendégek egyik kedvence a Tikiben 2650 forintért. Nem túlzás azt mondani, hogy tarhonyával jobb lett, mint az eredeti tapiókagyöngyös ázsiai desszert.
Vega különdíjat a badacsonyörsi Vánkos faszénen tisztított vajjal grillezett patisszonja kapott. Égetett citrom levével, saját készítésű sárgaborsó misóval készült vajas kukoricahabbal. Füstölt paprikaolaj és házi magropogós mellé fermentált szőlőszemekkel és tetején sümegi parmezán jellegű sajtforgáccsal kerül tányérra. Napsárga színét és különleges ízvilágát leginkább a kukoricahab adja meg, és kifejezetten egyedi nyári bisztró étel 3650 forintos áron.
Az Év felfedezettje idén Siófok – Szabadifürdőn a Julcsi kalácsoda, amely a szokásos édes kürtöskalács műfajában is tudott kiemelkedőt mutatni azzal, hogy rengeteg helyi liofilizált málnával spékelte meg, ami már látványként kívánatossá teszi az ételt, és gyakorlatilag nem lehet abbahagyni az evését, annyira feldobja a kalácsot az enyhén savas siófoki málna, 2500 forintért. Ugyanakkor a sós kürtösben is egyedit alkottak azzal, hogy a sajtot nem töltelékként vagy feltétként adták hozzá, hanem baconnel vagy anélkül pirítják össze a sós tésztából készített kaláccsal, 1700 forintos áron – írta a hirbalaton.hu.
- ha tetszett, ajánld másoknak is!