Hétvégén rajtol a Balti-tenger legnagyobb vitorlásversenye

A 2024-es Roschier Baltic Sea Race második kiadása július 27-én, szombaton rajtol a finnországi Helsinkiből.

A Royal Ocean Racing Club és az Offshore Racing Alliance által szervezett, 635 mérföldes versenyre Skandináviából, Európából és az Amerikai Egyesült Államokból érkeznek hajók. A világ legfiatalabb „600 mérföldes” tengeri versenyén legalább 20 különböző ország vitorlázói indulnak.

Az első Roschier Baltic Sea Race-hez képest 40%-kal több nevezőt regisztráltak a szervezők, és jelentős számú nagynevű versenyhajó vállalta a kihívást. Az amatőrök és kétszemélyes csapatok nevezése közel kétszeresére nőtt.

Az összesített győztes, aki az IRC időkorrekció alapján a legjobb időt futja, hazaviheti a Baltic Sea Race Trophy-t. A 2022-ben abszolút elsőként befutó Squid (FIN, Janne Kjellman, TS42) idén azzal a határozott céllal tér vissza, hogy megdöntse saját, 4 nap, 7 óra, 29 perc és 33 másodperces többtestű versenyrekordját.

Az egytestűeknél 3 nap, 00 óra, 27 perc, 37 másodperc a szint, amelyet 2022-ben a Volvo 70 I Love Poland állított fel Grzegorz Baranowski vezetésével.

SHORTCODE: 2ba9KxmQu4I

Az idei verseny leggyorsabb hajói – ha az időjárás engedi – képesek a Roschier Baltic Sea Race fenti rekordjainak megdöntésére.

A verseny legmagasabb IRC értékelésű hajója a Christian Zugel által vezetett módosított Volvo 70 Tschüss 2 (USA). A hajó kapitánya, Johnny Mordaunt kiváló csapatot állított össze, melynek tagjai között ott van Campbell Field navigátor, Neal McDonaldot és Stu Bannatyne-t. A hajó új időrekorddal nyerte meg a 2024-es Gotland Runt-ot.

fotók és forrás: balticsearace.rorc.org

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!