Drágább lesz a velencei belépődíj

Velence április 25. és május 5. között, majd július közepéig a legtöbb hétvégén, összesen 29 napon keresztül fejenként öteurós belépődíjat szed be a városba érkező turistáktól.

Az idei egy tesztidőszak volt, de a város vezetése már meg is hozta a döntést: a díjat a jövő évtől újra kivetik, sőt meg is emelik.

Michele Zuin pénzügyi tanácsos elmondta, hogy 2025-től bizonyos napokon egy alapdíjat kell fizetniük az egy napra érkező látogatóknak. A belépődíj tervezett összegét nem nevezte meg, de arról említést tett, hogy a „kritikus napokon” akár 10 euróig is felmehet az összeg.

Az idei tesztidőszak hivatalos mérlegét még nem vonta meg a város, ehhez ki kell értékelni az összegyűlt adatokat, de az biztos, hogy összesen több mint kétmillió euró folyt be a kasszába a belépődíj címén. Egyes napokon több mint 25 ezer fizető látogatót regisztráltak.

A belépődíjat a Velencébe egy napra érkező látogatóknak kellett megfizetniük reggel fél kilenc és délután 4 óra között. A belépéshez egy QR-kódot kellett megigényelni az interneten keresztül. A helyi lakosok, a városban éjszakázók, a diákok és a 14 év alatti gyerekek mentesültek a díj megfizetése alól. Évi 15 milliós becsült látogatószámával Velence a világ leglátogatottabb városai közé tartozik. A tömegturizmus ugyan sok pénzt hoz a kasszába, de jelentős károkat is okoz – írja a turizmus.com.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!