Így értékelik a balatoni strandokat

Az idén 21. alkalommal hirdette meg a Kék Hullám Zászló strandminősítést a Balatoni Szövetség. A szervezet és partnereik képviselői folyamatosan járják a strandokat és széles körű, mindenre kiterjedő szempontrendszer szerint értékelnek.

A fürdőhelyek felkeresése június 24-én kezdődött, az eredményhirdetés pedig július 12-én lesz Vonyarcvashegyen. A küldöttséget elsőként a keszthelyi VÜZ Kft. ügyvezetője, illetve a strandüzemeltetők tájékoztatták az elmúlt év fejlesztéseiről. A Libás strandon kiemelt figyelmet fordítottak a fákra, több beteg egyedet kivágtak, ugyanakkor a helyükre új csemeték kerültek. A szakemberek kíváncsiak voltak az öltözők és a vizesblokkok állapotára is, hiszen ezek kiemelt szerepet játszanak abban, hogy az ide érkező strandolók komfortosan érezzék magukat. Ezek mellett fontos szempont a gyermekbarát szolgáltatások és a sportolási lehetőségek megléte is.

Igyekeztünk egy nagyon sokrétű szempontrendszert összeállítani a résztvevő partnereink segítségével. A környezetvédelemtől a családbarát szempontokon át akár az akadálymentesítésre is lehet gondolni, de olyan alapvető szempontokat is nézünk, mint például a vizesblokkok felszereltsége, állapota. Próbálunk minél sokrétűbb szempontok alapján dönteni – tájékoztatott Fabacsovicsné Kovács Krisztina, a Balatoni Szövetség titkára.

A bírálóbizottság már mintegy 50 strandot látogatott végig, és azt tapasztalták, hogy folyamatosan fejlődnek a balatoni fürdőhelyek. Emellett az üzemeltetők figyelnek a fenntartásra, és a meglévő minőség megőrzésére is. Keszthely strandjain is folyamatosak a fejlesztések. Az elmúlt évben kikerültek a Magyar Turisztikai Ügynökség által előírt, egységes tájékoztató táblák. Megújultak a strandbejáratok is.

YouTube video

Megújult a táblarendszer, a bejáratokat rendbe tettük, az épületeket mindenhol. A Magyar Turisztikai Ügynökség által előírt táblarendszert kell alkalmaznunk, és ezt produkáltuk és állítottuk elő. Szerintem nagyon szépek lettek a bejáratok környékei. Januártól kötelező az úgynevezett turisztikai attrakcióknak a kapcsolatrendszer kiépítése a turisztikai ügynökség, az NTAK felé, ehhez kell adatot szolgáltatnunk. Minden bejárati pénztár mellé egy nagyon komoly számítógépes fejlesztést kellett megcsinálnunk, teljesen új pénztárrendszerrel, informatikai rendszerrel. Ezen túlvagyunk, problémamentesen, jól alakul, és jól működik – emelte ki Laczkó Mária, a VÜZ Kft. ügyvezetője.

A Balatoni Szövetség az idén újabb különdíjat oszt ki a strandoknak. Ezzel arra szeretnék felhívni a strandüzemeltetők figyelmét, hogy mennyire fontos napjainkban a digitális elérhetőség. A „Legjobb digitális strand megoldás” különdíj megalapításával azt a strandot jutalmazzák, amely naprakész információkat tartalmazó weboldallal, esetleg egyéb social media felülettel, alkalmazással segíti a látogatókat – írta a tvkeszthely.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!