Vízen az első új balatoni komp

2022. március 20.
Címkék :

Folytatódik a Bahart jelenlegi flottájának megújítása, az első komp néhány napja került vízre, és még az idén mind a négy hajó megérkezik a Balatonra.

Az állami 6,6 milliárd forintos tőkeemelésnek köszönhetően két 45 méteres kompot és két 35 méteres katamaránt szerez be a Bahart közel 5,7 milliárd forintból. A fejlesztések folytatódnak, amelyekre az értékesített ingatlanokból származó bevétel nyújt fedezetet. A mostani beruházás a hajózási társaság 2030-ig tervezett teljes modernizációs folyamatának első üteme. Az új járműveket a legkorszerűbb műszaki és utaskiszolgálási eszközökkel szerelik fel, megfelelnek a legszigorúbb környezetvédelmi normáknak. Kiemelt cél, hogy európai színvonalú szolgáltatást nyújtsanak az utasoknak.

Az egyik komp a napokban került vízre a gyártó komáromi üzemében. A szerelési munkálatok a vízen folytatódnak, és az üzempróbák is megkezdődnek. Április folyamán az egyik katamarán is vízre kerül, ezt követően megkezdődik a hajók szállításra való felkészítése. Az új járművek méretükből adódóan a Sión teljesen összeszerelt állapotban nem szállíthatók, végszerelésükre a Balatonon kerül sor.

A kompok Szántódrév és Tihanyrév között, míg a katamaránok Siófok és Balatonfüred, illetve Tihany között, valamint a Fonyód–Badacsony útvonalon közlekednek majd.

A turisztikai térség bővülő vendégforgalmának, a felújításoknak és a praktikus menetrendeknek, járatsűrítéseknek köszönhetően a balatoni kompok forgalomnövekedése az elmúlt években folyamatos és kiemelkedő volt. Tavaly az utasok száma 38, a szállított gépjárműveké 50 százalékkal volt magasabb, míg a kerékpároké közel megduplázódott 2015-höz képest. A balatoni hajózás népszerűségét mutatja, hogy a tavalyi rekordév forgalmát az idei utasszámok 20 százalékos mértékben meghaladják – írta az mtu.gov.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!