Vitorlás a tudomány szolgálatában: úttörő cápakutatás a Földközi-tengeren

A Blue Titan lett a legújabb hajó, amely az innovatív Yachts for Science kezdeményezés keretében tudományos kutatásokban vesz részt.

A 26,6 méteres vitorlást a Virginia Tech professzora, Francesco Ferretti, a csapata és egy filmes stáb használta a White Shark Chase 2023 nemzetközi együttműködés keretében, amelynek célja a Földközi-tengerben élő utolsó megmaradt fehér cápák felkutatása és védelme.

„A földközi-tengeri fehér cápák a legkevésbé tanulmányozott és a legveszélyeztetettebb egyedek közé tartoznak, a Nemzetközi Természetvédelmi Unió szerint kritikusan veszélyeztetettek – állítja Ferretti. – Becsléseink szerint a populáció 80 százalékkal csökkent az elmúlt évtizedekben. A fehér cápa csúcsragadozó, nagyon fontos ökológiai értéket jelent.”

A faj védelmének elősegítése érdekében Ferretti eltökélt szándéka, hogy nyomon követi és megjelöli a cápákat, ezáltal többet tudva meg vándorlási, táplálkozási és szaporodási szokásaikról. Az egyes példányok felkutatása a Földközi-tengeren olyan, mint tűt keresni a szénakazalban, de a kutatók úgy vélték, a Szicíliai-csatornában jók az esélyeik, ám ehhez sok időt kellett eltölteniük a régióban. Amikor közbejött valami, és az eredeti hajó, amellyel az utazást tervezték, nem állt rendelkezésükre, a Blue Titan és tulajdonosa ugrott be, hogy segítsen a csapatnak Tunéziába, Lampedusába és Máltára eljutni.

A Blue Titan tulajdonosa, Frank Peeters szerint „szépen összejöttek a dolgok. Régóta hajózom, sok mindenkit ismerek, és az egyik kapcsolatom hozott össze Rosie O’Donell-lel (a Yachts for Science koordinátora) a projekt kapcsán. Éppen akkoriban készültünk Spanyolországból Szardíniára, Tunézia pedig ugyanabba az irányba esik.”

Ferretti és a csapat 17 napot töltött a fedélzeten, a jachtot bázisként használták a műveletekhez: „A tulajdonos nagyon elkötelezett volt a projektünk iránt. Ő és a legénysége hamar rájöttek, hogy vérbeli kalandban van részük, ami lehetőség arra, hogy tudományos tevékenységet végezzenek, hiszen lényegében a fehér cápa élettörténetét írjuk meg. A mi típusú munkánkhoz ez a vitorlás támogatóhajónak és úszó szállodának kiváló, de nem operatív hajó, ám a támogatás kulcsfontosságú volt ahhoz, hogy reagáljunk az útközben felmerülő problémákra.”

Jeff Doolan, a Blue Titan kapitánya szerint az út kihívást jelentő elemei ellenére – beleértve a tudósok és filmesek elhelyezését, valamint a nagy mennyiségű felszerelést – „szórakoztató volt valami mást és hasznosat tenni. Élveztem a tudósokkal való találkozást, és érdekelt a munkájuk. Sokat tanultam tőlük. Mindannyian kiváló emberek, általuk új barátokra tettem szert”.

Sajnos kormányzati és bürokratikus problémák miatt a munka nagy része nem valósulhatott meg. A csoportnak azonban sikerült a térségben először megjelölnie egy makócápát, eDNS-vízvizsgálatot végezni és csalival ellátott víz alatti videokamerákat telepíteni. Ferretti abban is biztos, hogy a kirándulás jó alapot teremtett a jövőbeli expedíciókhoz: „A tunéziai munkánk még nem ért véget. Fel kell dolgoznom az utazás során szerzett összes új információt, de újra kell terveznünk a megközelítésünket, és több fronton kell dolgoznunk, beleértve a magas szintű politikai szereplőkkel való kapcsolatfelvételt.”

(fotók és forrás: boatinternational.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!