Világítótornyok az Adrián

utazas_vilagito_adria_02Néha mindenki szeretne elmenekülni egy olyan helyre, ahol egyedül lehet, számára kedves emberek társaságában és kellemes környezetben. Gyakran egy szigetre képzeljük magunkat, ahol csak a hullám morajlása és a végtelen csönd vesz körül bennünket. Álmodozásunk egy saját szigetről, most igazán megvalósulhat. A megoldás egyszerű: keressünk egy csinos horvátországi világítótoronyot.

A horvátországi világítótornyok az Osztrák-Magyar Monarchia idejében épültek, az 1811 és 1899 közötti időszakban, elsődlegesen a hajózás biztonsága céljából. Idővel a technika vívmányai átvették ezt a szerepet, és a 48 világítótoronyból 11 került kiválasztásra teljesen új célból: pihenési lehetőséget jelentenek a nyugalomra és csendre vágyóknak.

A két- és háromcsillagos apartmanok a modern életvitelt ötvözik, és mindaz megtalálható bennük, ami a zavartalan pihenéséhez és az elvesztett nyugalom megtalálásához szükséges. Aki szereti a vad természetet és a szabadság érzetét, melyet a nyílt tenger nyújt, induljon Sušacra vagy Palagružára.

Természet, szabadság, hát kell ennél több…
Sušac egyben a búvárkodás kedvelőinek választása is, akik a víz alatti falakon csodálatos, sokszínű tenger alatti világot találhatnak. Mivel a víz kristálytiszta, a színek intenzitása is fokozottabb.

Palagružáról tiszta időben ellátni egészen Olaszország partjaira is, mivel a világítótorony a horvát és az olasz határ fenségvízeinek határán helyezkedik el. Palagruža nehezen megközelíthető, az odavezető út hosszú, de minden fáradságot megér.

Azok, akik nem szeretnik megszakítani a kapcsolatot a külvilággal, léteznek szárazöldi világítótornyok is. Az egyik ilyen az Isztrián található Savudrija és a Makarska bejárata előtti Sveti Petar (azaz Szent Péter) világítótorony. Ha kedvük támad, napközben strandolhatnak, délután sétálhatnak, este barátaikkal elmehetnek egy italra, utána pedig újra magányra lelhetnek, melyet az Önök saját világítótornya nyújt.

Palagruža
A Palagružán folyó és a sziget valamivel belophatta magát a görög hős, Diomédész szívébe, aki a monda szerint Odusszeusz oldalán harcolt, és vele együtt sikerült túlélnie a trójai háborút.

A végső csata után Diomédész az Adria felé vette az irányt, ahol aztán az ottani illír népekkel csatározott.

A hagyomány úgy tartja, hogy halála után a hőst éppen Palagružán temették el. Zeusz tudomást szerezvén Diomédész és társai haláláról, madarakká változtatta az illír ellenfelek lelkét, akik ma is ott keringenek a trójai hős vélt sírja felett…

Sušac
Susac északi partjának sziklaszorosához egy érdekes látnivaló kapcsolódik. A természet egy tengeri tavat alkotott itt, amelybe a tengerről egy barlangon keresztül lehet bejutni. Ahhoz, hogy a barlang nyílását a víz alatt meg tudjuk közelíteni, 15 méter mélységre kell lemerülni. Ebben a félig zárt kráterben filmjeleneteket is forgattak.

Pločica
Amennyiben megvan a lehetősége annak, hogy szobát válasszon a világítótoronyban, válassza azt, amelyik az első emelet északkeleti sarkán van. Éjjel figyelje meg a Hvar szigeti Sućuraj és a Pelješac félszigeti Lovišće- világítótornyoknak a tenger felszínén visszaverődő fénysugarát és élvezze Pločicát ebben a különleges, misztikus fényben.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!