Valletta és egy kis hétvégi kikapcsolódás

utazas_valetta_01Ahogy a kis „dgħajsa” (hajó) keresztülpöfög a vízen Valletta lenyűgöző, bevehetetlen bástyái felé, a máltai nagy kikötőnek otthont adó mély öböl varázslatos látványa tárul elénk. A nagy kikötő lélegzetelállító látványt nyújt, ahogy három oldalról a három város (Three Cities) masszív, mézszínű erődítményei, a Cottonera-vonalak, valamint Valletta falai ölelik körül. A szikrázó napsütés, amely az év több mint háromszáz napján beragyogja Málta mediterrán szigetét, és a kék ég látványos drámai hatást kölcsönöz az előtűnő látképnek. Valletta kicsinyített mása egy nemes barokk városnak, magába zárja valóban kozmopolita identitását és ez adja valódi lényegét egy rendkívüli európai úti célnak, amelyet a történelem, a müvészet és a kultúra egyvelege jellemez. A falakból is ez az összetettség árad városszerte, és szinte felszínre tör a földből. A városban jelenleg több millió euró értékü restaurálás és rehabilitáció zajlik Renzo Piano tervei alapján.

utazas_valetta_05Amikor Jean Parisot de la Valette nagymester lefektette a város első alapkövét 1566-ban, új hivatalos székhelyet akart létrehozni a Szent János Lovagrend számára, miután az előző évben sikeresen megnyerték a Nagy ostromot az ottomán törökökkel szemben. A lovagok a hivatalos Citta’ Umilissima (a Legalázatosabb Város) nevet adták a helynek, majd a lélegzetelállítóan szépséges és fenséges kertjei, palotái, fogadói és templomai miatt Európa uralkodóházai hamarosan a Superbissima (Legbüszkébb) névre keresztelték. Az „egy város, amelyet úriemberek építettek úriemberek számára” néven is közismert Valletta tökéletes helyszínt nyújt egy rövid európai kikapcsolódáshoz. Az év nagy részében enyhe és szinte tökéletes az időjárás, a város mindössze 30 percnyi autóútra található Luqa repülőtértől és a kikötőtől, amely a sétahajók központi megállója, ahol az utasok a történelmi kikötőkben, Valletta városi tengerpartján szállnak partra, ahonnan egyenesen fel lehet sétálni a városba – ha rendelésre készült volna, akkor se lehetne tökéletesebb. És ha jobban meggondoljuk, így is készült. A Szent János Lovagrend aprólékos pontossággal tervezte meg a város valamennyi szegletét.
utazas_valetta_02Hálójellegű utcahálózata szeli ketté a félszigeten lévő dombot, amelyre elegáns, derékszögű területek épültek, pazar terekkel, amelyek az ország számos fő közigazgatási épületeinek adnak helyet – itt található az Auberge de Castille, amely a kormányzati székhelyek legpompázatosabb épülete -, a Miniszterelnök Hivatal, amely könnyen megközelíthető helyen van a St. James Cavallier Kreatív és Müvészeti Központtal szembeni téren -, ez a kiállítótermek virágzó konglomerátuma, ahol rendszeresen koncerteket tartanak a nemrégiben felújított, nyolcszögü, olasz St. Catherine templomban, amely meghitt környezetet nyújt teljes szépségében, folyamatosan teltházas előadássorozatokkal, valamint egy mozival, ahol művészfilmeket és idegen nyelvű filmeket mutatnak be, és egyben a Londoni Nemzeti Színház és Opera élő előadásainak helyszínéül is szolgál. Nem ez az egyetlen rendelkezésre álló előadóhely vagy kiállítóterem a városban. Valletta lényegében egy szabadtéri múzeum, amelyet felfedezhetünk akár gyalog, biciklivel, lovaskocsin vagy környezetbarát városi taxin. A South Streeten a Szépmüvészeti Múzeum hívogatja a látogatókat, míg a főútvonal mentén, a Republic Streeten, amely a brit gyarmati időkben Kingsway néven volt közismert, a legkiválóbb minőségü kiskereskedők, nemzetközi franchise és helyi vállalkozások üzletei sorakoznak, beleértve a Tommy Hilfiger leggyönyörübb belső kialakítását Európában – ez a lenyügöző Palazzo Ferreira.

A HÉTVÉGE FOLYTATÓDIK…
utazas_valetta_03A Republic Streeten a Nemzeti Régészeti Múzeum, amely korábban az Auberge de Provence névre hallgatott, kellemesen befészkeli magát Valletta 14 katolikus temploma közül az egyik mellé, de ne feledkezzünk meg a három protestáns és a görög ortodox templomról sem. A folyamatosan nyüzsgő utcákon sétálva a város egy egyedülálló olvasztótégely hatását kelti. A Republic Streeten továbbhaladva a kereszteződésekben egymás után sorakoznak a kávéházak, és egy Edward-korabeli virágosbódé a felbecsülhetetlen értékü barokk drágakőhöz, a Szent János Társkatedrálishoz vezet. Ez a katedrális ad otthont Caravaggio egyetlen kézjeggyel ellátott, a Keresztelő Szent János lefejezése címü alkotásának, valamint gyönyörü templomhajóknak, amelyek a Rend nyolc egységének állítanak emléket, és amelyeket aprólékosan állítottak helyre eredeti pompájukba. Európa egyik legrégibb színházát, a Manoel Színházat is teljes tökéletességgel újították fel, és itt az évad során a St. Jameshez hasonlóan külföldi és helyi színházi társulatok előadásai követik egymást, valamint márciusban egy sikeres operaelőadásokból és a Máltai Nemzeti Szimfonikus Zenekar koncertjeiből álló szezon ért véget. További koncerteket és színházi előadásokat láthatunk a lenyügöző Sacra Infermeria épületében – ez a régi Lovagrend kórházépülete, ma a Mediterrán Konferencia Központ nevet viseli -, amely máig a létező leghosszabb csarnok Európában és a nemzetközösség 2005-ös kormányfői ülésének központi helyéül szolgált.
utazas_valetta_04Elhagyva a bírósági épületeket a Republic Streeten, felfigyelhetünk a kora 1960-as éveket idéző tárgyat: a különleges vörös színü és jellegzetesen brit telefonfülkét, amely az oszlopsorral szemközt áll. Szinte magunk előtt láthatjuk ennek kék változatát, amikor megpillantjuk a mellette helyet foglaló rendőri fülkét, és meghalljuk a kíváncsi „Allons-y!” felkiáltást, ahogy a Doktor nekiindul felfedezni ezt a csodálatos várost, amely a Tardishoz hasonlóan, sokkal nagyobb, mint ahogy kívülről látszik. Valletta attól fantasztikus hely, hogy az évszázadok során alkalmazkodott minden idők követelményeihez, megőrizve egyúttal jellegét és történelmét, miközben a jövőbe is tekintett az európai városok nagyasszonyaként. Egy másik nagyasszony Viktória királynő szobra, amely a turisták és helyiek felett őrködik, miközben azok kávéjukat kortyolgatják a jellegzetesen barokk Nemzeti Könyvtár és Archívum boltívein kívül, miközben a pincérek fagylaltot szolgálnak fel az olaszos és igen jellegzetes Caffe Cordina névre hallgató kávéházban. Innen mindössze 20 méterre, egy modern tér előtt található Nagymesterek Palotája jelenleg a Képviselőháznak, továbbá egy fegyvertárnak és néhány fényüző gobelin faliszőnyegnek ad otthont. Ha mindezek megtekintése nem töltené ki az időnket, akkor a Casa Rocca Piccola, a jelenleg is a máltai előkelőségek otthonául szolgáló, kényelmes és gyönyörü családias ház kapui nyitva állnak a nagyközönség előtt, ahol időnként a megnyerő Nicholas De Piro báró tart túravezetést. Palotáktól az erődítményekig – a félsziget csúcsán található St. Elmo-erőd a Rendőrakadémiának és a Hadtörténeti Múzeumnak ad otthont, valamint kilátást nyújt a Nagy Kikötőre, amelyhez hasonlatos látványt csak az Alsó- és Felső Barakka-kertek nyújtanak. Ez utóbbi helyen találhatóak Málta legdrágább ingatlanjai – a Szent Barbara-bástyák elegáns városi lakóházai, amelyek egy olajfákkal szegélyezett utcára és a kikötőre néznek.
Ne felejtsünk el felfelé nézni miközben Valletta varázslatos utcáin sétálunk – a helyi építészetet teljes egészében kell látnunk ahhoz, hogy kellően értékelni tudjuk. Számos butikhotel és vendégház található a városban, így gyorsan találhatunk megfelelő szállást, ahonnan elindulva könnyedén felfedezhetjük ezt az emberléptékü várost. Valószínüleg sok idelátogató számára az egyik legmaradandóbb emlék, hogy a sziget mozgatórugóját jelentő vibráló városi élet nyomán a történelem és a méltóság jegyei testesülnek meg, amelyek a városban tapasztalható békességből áradnak, amelyet csak egy régóta létező, világias és derüs európai város képes nyújtani, miközben egy békés jövőről álmodik.

Fotó: Profimedia

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!