Új hajóosztály-kategóriák jönnek

A hajóosztályok 2018-tól új szempontok alapján lesznek besorolva – derül ki a most elkészült versenyrendelkezésekből, amely a szövetség versenyrendszerének alapvető szabályait sorolja fel.

Definiálva lett az osztályok nyilvántartásba vétele, valamint új csoportosítás vonatkozik a hajóosztályokra. A kis- és nagyhajós osztályokat megkülönböztető eddigi Versenyosztályok I. és II. bontás helyett új alapokra került a kategorizálás. Az egyik főcsoportba a World Sailing (WS) osztályok, a másikba az MVSZ osztályok tartoznak.


A World Sailing által is nyilvántartott osztályok külön egységet képeznek, esetükben az aktivitás során a nemzetközi versenyeken való részvételt is figyelembe kell venni. A WS osztályok csoportján belül pedig külön blokkot alkotnak a Támogatott ifjúsági és Olimpiai hajóosztályok.


Az MVSZ osztályokba tartozik minden olyan hajóosztály, amely nem rendelkezik World Sailing osztálystátusszal.
Az aktivitás elbírálásakor 2018-tól résztvevőnek kell tekinteni azt a hajót, amely az előírt határidőig a versenyre benevezett és a kiírt futamok közül minimum egyen elrajtolt. A Magyar Vitorlás Szövetség azt reméli, hogy ez változtatás kedvez azon hajóosztályoknak, amelyeknél az utóbbi években többször előfordult, hogy aktivitásuk a kedvezőtlen időjárási körülmények – azaz a be nem fejezett futamok – miatt került veszélybe.


Az egyesületi ranglista számításának módja is módosult: a jövőben két listán, a hajóosztályok csoportosításához igazodva lesznek rangsorolva a tagegyesületek, a versenyzőik elért eredményei szerint.


A 2018-as jubileumi évtől a Kékszalagot szabadidős versenyként rendezi meg a Magyar Vitorlás Szövetség. Ez azt is jelenti, hogy a verseny a ranglistaversenyekre vonatkozó szabályozások alól mentesül, így annak nem választható. Ugyanakkor ez a megoldás nem okoz hátrányt az aktivitási pályázatok elbírálásánál. Az új előírások szerint ugyanis az újonnan belépő osztályoknak négy, a versenynaptárban szereplő versenyen kell részt venniük és a Kékszalagon mutatott jelenlétet is beszámolhatják. Az aktivitásukat megújító osztályoknak három, a versenyrendszerben szereplő – a Versenyrendelkezések szabályozásait betartó – versenyen való részvétellel pályázhatnak.


Az aktuális, 2018. évi Versenyrendelkezés című dokumentum megtalálható ide kattintva.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!