Ugrás az ismeretlenbe: 7-én rajtol az Arkea Ultim Challenge szóló földkerülő vitorlásverseny

„Ahhoz, hogy egy ilyen esemény létrejöjjön, szükség van az összes vitorlázócsapat munkájára, az összes partner részvételére és támogatására is.”

„A versenyfalu pénteki megnyitása csúcspontja volt az eddigi tevékenységünknek. Örömmel tölt el minket, hogy láthattuk a közönség pozitív reakcióját. Mindannyian nagyon magas szinten dolgoztunk egy éven keresztül, partnereinkkel együtt az alapoktól kezdve építettük fel ezt a projektet, óriási mennyiségű, rendkívül igényes munkát végezve” – büszkélkedett Joseph Bizard, a szervező OC Pen Duick vezérigazgatója.

Az Arkea Ultim Challenge-Brestre készülő hat Ultim hajó és a mögöttük álló csapatok számára a 2023-as év utolsó hónapjai intenzív időszakot jelentettek. A Transat Jacques-Vabre kétszemélyes versenyt szinte azonnal követte a visszatérés Franciaországba, ahol elvégezték a szükséges javításokat, szereléseket, karbantartási munkákat, átépítéseket.

Fontos megjegyezni, hogy az Ultim osztály viszonylag későn, csak 2023 márciusában döntött a 2023-as Transat Jacques Vabre versenyen való indulás mellett. A hajók két személlyel való tesztelésének lehetősége vonzó volt, még akkor is, ha ez besűrítette a felkészülési és átépítési időszakot a célba érkezés és a Brestben kötelező megjelenési határidő között.

December 30-án aztán az időjárási viszonyok miatt bezárták, de másnap már újra megnyitott az Arkea Ultim Challenge-Brest versenyfaluja, informatív és szórakoztató órákat kínálva a látogatóknak 2023 utolsó óráiban is.

Mivel a szkipperek és csapataik már jó ideje tanulmányozzák az időjárási adatokat, nem igazán érte őket meglepetés a hivatalos eligazításon, amit Cyril Duchesne, a Météo France munkatársa tartott. A jó hír az, hogy a hétvégi időjárás kellemes körülményeket biztosíthat a rajthoz. Duchesne 10-12 csomós északi, északkeleti széllel és 1,50 méternél kisebb hullámokkal számol: „A szél 15 és 35 fok között leng majd.”

„Tartottunk tőle, hogy már a rajtlövéssel beindul a harc a túlélésért, de szerencsére nem ez lesz a helyzet, kicsit lazábban fogunk belevágni a versenybe, mint amire számítottunk” – erősítette meg Armel Le Cléac’h.

Az indulók:
Charles Caudrelier (Maxi Edmond de Rotschild)
Armel Le Cléac’h (Banque Populaire XI)
Thomas Coville (Sodebo)
Anthony Marchand (Actual Ultim 3)
Tom Laperche (SVR Lazartigue)
Éric Peron (Ultim Adagio)
Az Arkea Ultim Challenge-Brest szóló földkerülő vitorlásverseny január 7-én rajtol.

(fotók és forrás: Arkea Ultim Challenge Brest)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!