A Sakál napja – Armel Le Cléac’h és Sebastien Josse nyerték a Transat Jacques Vabre regattát

Ultim kategóriában Armel Le Cléac’h és Sébastien Josse (Maxi Banque Populaire XI) nyerte a Transat Jacques Vabre Normandie Le Havre versenyt.

A francia duó helyi idő szerint november 12-én vasárnap, 18:19-kor (22:19 UTC) haladt át a Transat Jacques Vabre Normandie Le Havre célvonalán Fort de France (Martinique) előtt, ezzel megnyerte a 33 méteres többtestű hajók osztályát.

A kétévente megrendezésre kerülő, kétszemélyes klasszikus regatta, mely a „Kávé útvonalán” zajlik és idén ünnepli 30. évfordulóját október 29-én rajtolt a franciaországi Le Havre-ból, az öthajós Ultim osztály számára 7500 mérföldes útvonalon.

A Banque Populaire XI ideje 14 nap, 10 óra, 14 perc, 50 másodperc. Az elméleti pályahosszt 21,66 csomós átlagsebességgel teljesítették, valójában azonban 9263 tengeri mérföldet vitorláztak, 26,75 csomós átlagsebességgel. A páros Ascension szigetétől folyamatosan az élen állt, amikor Le Cléac’h és Josse célba értek, legközelebbi riválisaik, a második helyezett SVR Lazartigue (François Gabart és Tom Laperche) 180 tengeri mérfölddel voltak lemaradva.

Le Cléac’h (az ő beveneve a „Sakál”) hetedszer indult a Transat Jacques Vabre regattán, most diadalmaskodott először, míg Josse 2013-ban a MOD70 Edmond de Rothschild kormányosaként (Charles Caudrélier-vel párban) megnyerte a többtestű versenyt. Caudrelier épp harmadik (párja Erwan Israel), hajójuk kormányrendszere korábban sérüléseket szenvedett, így nem tudják kihozni belőle a maximumot.

A BP XI befutója utáni percek a mólónál:

YouTube video

23:10-kor (hétfőn 03:10 óra UTC) François Gabart és Tom Laperche kettőse is megérkezett az SVR Lazartigue fedélzetén. Menetidejük 14 nap, 15 óra, 5 perc és 55 másodperc, ami 21,36 csomós elméleti és 26,22 csomós valós átlagsebességet jelent (9 204 mérföld vitorlázás).

A többi osztály

Ocean Fifty

A kezdetben hat hajós mezőny mostanra háromra fogyott, a Solidaires en Peloton tartja vezető helyét, mindenki bőven elhagyta a Zöld-foki szigeteket, már „csak” Martinique-ig kell eljutniuk.

IMOCA

A negyven indulóból hivatalosan harmincnégyen vannak még versenyben, Madeira előtt kettévált a mezőny, a nyugatra tartók csoportját a Teamwork.net (Justine Mettraux, Julien Villion), míg a délre nyitókat a Charal (Jérémie Beyou, Franck Cammas) vezeti fel, Weöres Szabolcs és Irina Gracheva (New Europe) pillanatnyilag tizenhatodikok.

Class 40

A mezőny eléggé egyben maradt, negyvennégyen rajtoltak, mostanra harmincheten maradtak, az élen folyamatosan változik a sorrend, a csapat egy része már elhagyta a Kanári-szigeteket.

fotók és forrás: transatjacquesvabre.org

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!