Turistavonzó fejlesztések a Balaton mellett

A Sió partjánál több mint egymilliárd forintos fejlesztés keretében 85 kilométer hosszan alakítanak ki vízi, kerékpáros és gyalogos turistákat is szolgáló infrastruktúrát.

Tavasszal elkezdődik a Sió Tolna megyei szakaszán évek óta tervezett fejlesztések kivitelezése: megállók, fogadó állomások, szolgáltató helyek, vízi turisztikai központ és kerékpárutak készülnek a folyó Ozorától Szekszárdig tartó, 85 kilométeres szakasza mentén. A Tolna Megyei Önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) több mint egymilliárd forintos támogatásával valósítja meg a projekteket.


„Elsőként a vízi megállók kivitelezése kezdődhet el, aminek már lezárult a közbeszerzési eljárása” – mondta Naszvadi Balázs, a Tolna Megyei Önkormányzati Hivatal területfejlesztési osztályvezetője. Az idén indul a kerékpárutak építése és kijelölése is, valamint a szekszárdi vízitúraközpont kialakítása. A Sió-projekt teljes befejezése 2020 idegenforgalmi szezonjának kezdetére várható.

Az első szakaszban úszó stégekből, lépcsőkből álló kiszálló helyeket alakítanak ki Ozorán, Simontornyán, Pálfán, Sárszentlőrincen, Borjádon, Úzdon, Kölesden, Medinán, Harcon, Sióagárdon és Szekszárdon. Új megállókat építenek Harcon, Kölesden, Sárszentlőrincen, Pálfán, Simontornyán épülnek. Medinán és Sióagárdon már meglévő épületeket alakítanak át turistákat fogadó létesítményekké. A második ütemben 62 kilométernyi kerékpárutat hoznak létre a Sió mellett, ebből: Szekszárd és Harc között, nyolc kilométeren új út épül a folyó töltésén, Harctól Simontornyáig a 6317-es úton jelölnek ki kerékpárutat.


A harmadik szakaszban a szekszárdi Sión kerékpárokkal, kajakkal, kenuval, fitneszeszközökkel felszerelt turisztikai bázis épül. A kerékpárutak várható napi forgalma 1000-2000 biciklista lesz. A projekthez olyan vállalkozások is kapcsolódtak, amelyekkel a kerékpáros, vízi és bakancsos turizmus mellett a motoros vízi közlekedés lehetőségét is szeretnék megteremteni. Arra is számítanak, hogy a most a Duna-töltésen zajló kerékpáros turizmus közönségének egy része átpártol a Sióhoz – írta a turizmus.com.

(fotó: Wikipedia, Pixabay)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!