Tizenhat éves fiú kelt át egyedül az Atlanti-óceánon

Bár a vitorlázásban nem tartanak nyilván korrekordokat, a 16 éves Cal Currier valószínűleg eddig a legfiatalabb, aki egyedül vitorlázta át az Atlanti-óceánt nyugatról keletre.

Currier június 27-én bontott vitorlát, és július 25-ével teljesítette a 3900 mérföldes távot a massachusettsi Mariontól a portugáliai Lagosig 30 láb hosszú vitorlásával. Útja végeztével elárulta, hogy a 28 napos út fizikai része nem volt túl nehéz, inkább a mentális kihívás tette próbára. „A magány, az unalom és az alváshiány volt a legkomolyabb nehézség, amellyel szembe kellett néznem.”

A fiatalember csak januárban kezdett el komolyan foglalkozni a vitorlázással, de a sport családi örökség: édesapja és nagyapja óceáni vitorlázók: „Az apám és az anyukám is elég kalandvágyó. A nyári kalandom ötletét is apámmal beszéltem át először, része volt a döntésnek, hogy belevágok a dologba. Anyukámmal kicsit nehezebb volt a helyzet, de néhány hosszú beszélgetés meggyőzte.”

Amikor megkérdezték, hogy mit tanult meg magáról a négy, óceánon töltött hét alatt, azt mondta, hogy rájött, mennyire fontos neki együtt lenni másokkal: „Mindig úgy gondoltam magamra, mint aki egyszerre introvertált és extrovertált. Szeretek egyedül lenni, de kedvelem az emberek társaságát is. Ez most újra megerősítést nyert, végig nagyon hiányoztak az emberek. Szóval nem hiszem, hogy a jövőben még egyszer nagy szólóexpedícióra adom a fejem. Egyszerűen sokkal szórakoztatóbb emberekkel együtt lenni.”

Néhány perces beszélgetés Cal Curierrel az érkezés után az NBC Todayben:

YouTube video

Cal balján a kilencvenéves Sandy van Zandt, a hajó előző tulajdonosa:

(forrás: ScuttleButt, fotók: sippican.theweektoday.com, sailingscuttlebutt.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!