Szűrővizsgálat pisztrángoknak

Hét éven át vizsgálta a szivárványos pisztrángok daganatos megbetegedéseit a MATE Állattenyésztési tudományok doktori iskolájának doktorjelöltje, dr. Hoitsy Márton.

Az eredmények alapján a szakember rendszeres szűrővizsgálatokat javasol a tenyészállatokat tartó tógazdaságoknak, amellyel a lehető leghamarabb ki lehet szűrni a daganatos betegségben szenvedő halakat. A lazacfélék közé tartozó szivárványos pisztráng Európa egyik legnagyobb mennyiségben tenyésztett halfaja, ezért az állományok egészségvédelme és betegségektől való megóvása nagyon fontos kritérium. Mivel tartásuk, takarmányozásuk és állatorvosi kezelésük egyaránt komoly költséget jelent, az esetleges elváltozások minél korábbi azonosítása a halállomány egészsége és a költséghatékonyság szempontjából egyaránt kulcskérdés.

A halakat megtámadó vírusok, baktériumok, gombák és paraziták mellett a daganatok kialakulása további veszélyforrást jelent. Ennek okai sok esetben tisztázatlanok, így a halakban előforduló tumorok típusainak, áttétképző képességének vizsgálata és az érintett szervek megismerése mind új oldalról világíthatják meg az onkológia témakörét.

Dr. Hoitsy Márton állatorvos, a MATE Állattenyésztési tudományok Doktori Iskola kaposvári doktorjelöltje 2015 és 2022 között olyan mélyre ható részletességgel vizsgálta a halak daganatait és azok hatásait, ahogyan Magyarországon még senki. „Kutatásaim során célul tűztem ki a Magyarországon tenyésztett, daganatos megbetegedésekkel érintett szivárványospisztráng-állományok alapos állatorvosi kivizsgálását. Emellett törekedtem egy olyan optimális eljárás kidolgozására is, amely segítheti a tenyésztőket és a velük dolgozó állatorvosokat a daganatok korai fázisban való felismerésében” – mondta a fiatal szakember.

„Kóros elváltozásokat 51 egyedben találtunk. Azt tapasztaltuk, hogy az érintett állatok elkülönültek a többiektől, a medence alján, esetleg a befolyó közelében tartózkodtak. A betegség előrehaladott állapotában a halak izomzata sorvadt volt, a súlyos tünetek megjelenése után néhány nappal pedig oldalukra dőltek, kiegyenesedtek, majd elpusztultak. A tüneteket mutató halakban aztán különféle képalkotó diagnosztikai eljárásokkal azonosítottuk a kóros elváltozások helyét és méretét” – meséli tapasztalatait.

A kutatás több tudományos újdonságot hozott. A fiatal kutató többek között elsőként végzett hazánkban pisztrángokon daganatszűrési vizsgálatokat CT- és MRI-berendezések segítségével, emellett elsőként írt le speciális áttétet szivárványos pisztrángok veséjében. Emellett az új generációs szekvenálás módszereivel Magyarországon elsőként végzett vírusvizsgálatokat szivárványospisztráng-daganatokon, amellyel kilenc potenciálisan rákkeltő víruscsaládot azonosított.

Az eredmények alapján rendszeres ultrahangos szűrővizsgálatokat javasol a tenyészállományt tartó tógazdaságoknak, amellyel hamar ki lehet szűrni a daganatos betegségben szenvedő halakat. Ily módon ugyanis a termelés még gazdaságosabbá és biztonságosabbá válhat – írta az uni-mate.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!