Szoros küzdelmek a J/70 osztály első bajnokságán

2024. augusztus 24.
Címkék :

Augusztus 15-18. között zajlott a J/70-esek első magyar bajnoksága, mely izgalmas csatákat hozott.

A világ egyik legnépszerűbb tőkesúlyos hajóosztálya itthon is robbanásszerűen fejlődik: tavaly nyáron még csak 2 hajó volt a Balatonon, most pedig már 9 egység állt rajthoz az első bajnokságon. A versenyt a BYC színeiben induló Tóth Elizabet Virág által kormányzott MaffiJa csapata nyerte.

A Balatonfüredi Yacht Club adott otthont a One Design Nagyhajók Bajnokságának és Flottabajnokságának. Ez volt az első olyan alkalom, hogy a nagyhajós bajnokságok időszakában a One Design hajók számára külön eseményt rendeztek. A magyar J/70 flotta, a 11 egységből álló 11mOD osztály után a második legnépesebb mezőnnyel képviseltette magát az 5 hajóosztályban rendezett bajnokságon. A rendezőség igyekezett fair körülményeket biztosítani a szél adta lehetőségekhez képest. Sokszor nem kedvezett az időjárás a rendezésnek, de mindent megtettek az elegendő futamszámért és színvonalas versenyzésért.

Nagy hőségben, halasztással indult a verseny. A megnyitó végén felhangzott himnuszt követően a mezőny a vízre indult, ahol végül nem sok szél fogatta őket. Később viszont lehetőség nyílt a versenyzésre, és keleti irányú, 4-6 csomós gyenge szélben 2 futamot tudtak rendezni. Nem sok jót ígért az előrejelzés a második napra sem, ami be is igazolódott, így pénteken egész nap halasztás volt érvényben. Másnap viszont már 10-14 csomós észak-keleti szélben állhattak a rajthoz egységek. Szombaton izgalmas és pörgős csaták követték egymást. Folyamatosan cserélődött a sorrend a mezőny elején, így elsősorban a jó átlag volt a fontos a dobogóért versenyzők számára. 4 futamot követően már szombaton érvényes lett a bajnokság és a nap végére egy kiejtő futammal is számolhattak a csapatok. Vasárnap hasonló körülmények között további 4 futamot versenyeztek az egységek, így a bajnokság mind a 10 tervezett futama sikeresen teljesült.

A tavaly év végén, 5 hajóval megalakult osztály hihetetlen gyorsasággal nőtte ki magát. Már a 6 hajós tavaszi flottaversenyhez képest is további 4 egységgel bővült a mezőny, amiből most 9 hajó állt rajthoz a Magyar J/70 Osztály első bajnokságán. A csapatok egész szezonban sokat edzettek, vitorláztak, így másodpercre pontos indításokat és tökéletes manővereket láthattunk.

A versenyt végül szoros küzdelem után Tóth Elizabet Virág csapata nyerte, a MaffiJa nevű hajóval. A fiatalokból álló egység tagjai mind kishajós múlttal rendelkeznek, Laser és 29er osztályból érkeztek meg a nagyhajós életbe. Elmondásuk szerint nagyon élvezetes “jéhetvenezni”, mert tökéletesen tudják alkalmazni a kishajós tapasztalataikat és az ott tanultakat, mindemellett a hajó adottságainak köszönhetően minden szélviszonyban izgalmas vele versenyezni. 

Tóth Virág így értékelte a versenyt: “A szezonban ezt a versenyt vártuk a legjobban. Sokat készültünk rá, mivel az egyesületünk rendezte, akiknek sokat köszönhettünk idén is. Nagyon izgalmas volt minden futam. Örülünk, hogy változatos szélviszonyok között versenyezhettünk. Nagyon jó volt a csapat, végig éreztem a maximális motiváltságot és lendületet, ami ennél a hajónál nélkülözhetetlen, ha nyerni szeretnénk. Voltak nehézségeink és hibák is, viszont gyorsan át tudtunk lépni rajtuk. Sokat erősödött a mezőny a szezon kezdetéhez képest, éreztük a folyamatos nyomást, de szerencsére jól tudtuk kezelni. Külön örülünk, hogy ilyen jó hangulatban telt a hétvége és egy nagyon szuper közösség alakult ki a nyár folyamán.”

A J70-es osztály kapitánya, Molnár György elmondta: “Nagyon örülök, hogy egy év alatt ennyit fejlődött az osztály, hiszen egy fantasztikus hajóról van szó. A J/70 osztály elindításához fűződő reményeink is hamar beigazolódtak: a rutinosnak mondható, egyéb One Design osztályokban már régóta versenyző vitorlázókon túl, hamar rátaláltak a „jéhetvenezés” ízére azok a fiatalok is, akik a kishajózás után tanácstalanok voltak, vagy éppen egyetemistaként kerültek be a vitorlázás világába. A győztes csapat átlagéletkora is maximum 20 év körüli. Színvonalas volt a rendezés, amit külön köszönünk a Balatonfüredi Yacht Club-nak. Régóta versenyzem több hajóosztályban, de a J/70 kétségkívül az izgalmasabbak közé tartozik. Terveink szerint jövőre már legalább 15 hajóval szeretnénk indulni a versenyeken, ami hazai viszonylatban, 2 szezon alatt, nagy siker lenne. A bajnoksággal nem ért véget a szezon, ősszel még tervezünk egy hazai flottaversenyt, továbbá több egység is kiutazik októberben az Olasz Bajnokságra. Többen terveznek indulni különféle külföldi kupa sorozatokban télen is. Aktívan szeretnénk kapcsolódni a J/70 nemzetközi közösségéhez is, mert egy nagy vidám család! Ha csak a nem túl távoli európai országokat nézzük, mindenhol 50-80 hajós flottákban versenyeznek, világ- és Európa-bajnok, olimpikon profikkal az élvonalban, sok fiatallal és gyakorlott OD versenyzővel a népes mezőnyben. Az ilyen, nagy flottás versenyeken rengeteget lehet tanulni és fejlődni, a cél pedig az, hogy itthon is eljussunk erre a szintre!”

fotók: Balatonfüredi Yacht Club / Szántó Áron

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!