Szigorúan büntetik a strandpapucsos turistákat

2019. március 5.
Címkék :

Büntetni fogják azokat a turistákat, akik az olaszországi sziklás liguriai partvidék Cinque Terre Nemzeti Parkjának veszélyes ösvényein strandpapucsban járkálnak. Aki nem a megfelelő cipőben lép az öt települést magában foglaló Cinque Terre területére, az 50–2500 eurós büntetéssel számolhat.


Az intézkedésre azért volt szükség, hogy elkerüljék az útviszonyoknak nem megfelelő lábbelik miatti baleseteket. Gyakori, hogy a megsérült turistákat költséges mentőakcióval, helikopterrel kell a nemzeti park területéről kimenteni – közölte a hétvégén Patrizio Scarpellini, a természetvédelmi terület igazgatója. Az új szabályt fokozatosan vezetik be: először plakátokon és az interneten is felhívják a turisták figyelmét a tilalomra, a büntetések csak később indulhatnak.


Egyre nő a turistaforgalom a tengerparti sziklákra épült öt festői olasz városkában, amelyeket gyalogösvény köt össze, főként a nyaranta a közeli La Speziában kikötő tengerjáró hajók utasai árasztják el a vidéket.


A Cinque Terre a Ligur-tenger partjának egyik nehezen megközelíthető része La Spezia városától északnyugatra. Nevét a területén osztozó öt településről kapta: Riomaggiore, Manarola, Vernazza, Corniglia és Monterosso al Mare. A Cinque Terre meredeken lejt a tenger felé. A Vara folyó völgyétől és a La Spezia-öböltől egy sor magas hegycsúcs választja el. Ezek Genova felé folytatódnak, és ott találkoznak az Appenninek fő vonulatával. A tengerparti területeket a hegyeken át hágók kötik össze a Vara völgyével és a La Spezia-öböllel. A Cinque Terrét az UNESCO felvette a világörökségi listájára – írta az erdekesvilag.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!