Szicília, a misztérium és ellentmondások szigete

2011. október 22.

utazas_szicilia_01A sziget különleges építészeti, étkezési és kulturális karakterét a történelemnek köszönheti. Birodalmak felemelkedése és pusztulása hagyott nyomokat a szigeten, míg a környező vizeken az ókori görög kereskedők és római hadihajók térültek-fordultak.

Az 1950-es és 60-as években a filmvilág befolyásosabb szereplői voltak meghatározóak Hollywoodtól Rómáig. A sziget keleti részén az Etna, Siracusa és Taormina, míg a nyugati oldalon a főváros Palermo és maga a vidék jelenti Szicíliát. A városokra a nyüzsgés, az éjszakai élet és a modern bevásárlóközpontok a jellemzőek, míg a vidéken a hegyekben és völgyekben a lélegzetelállító vidék, barlangok, nyugodt tengerpartok és az igazi olasz kényelmes élet a meghatározó.

Szicília a napimádók kedvence, természetének élénk színvilága turisták ezreit vonzza magához. A hajózás szerelmesei a bőséges infrastruktúrának köszönhetően egész évben imádják a szigetet, még a nyári csúcsidőszakban is kisebb keresés után mindenki talál magának megfelelő kikötőt és ellátást. A Tunéziával egy szélességi fokon elhelyezkedő sziget partjai nyáron tömve vannak. Szicília a Földközi-tenger keleti és nyugati medencéjének határán található, így a hódítók számos alkalommal tekintették a szigetet stratégia fontosságúnak, nem is meglepő, hogy mély nyomokat hagytak a kulturális örökségben. Szicília az araboknak, a főníciaiaknak, a görögögnek a normandoknak és Rómának köszönhetően a „misztérium és ellentmondások” szigete.

utazas_szicilia_05

HAJÓZÁS
A charterezés kedvelőinek jelentős többsége Portorosába érkezik, illetve innen indul a sziget és környezetének felfedezésére. A sziget legmodernebb kikötője közel 500 hajó kényelmes elhelyezését és ellátását biztosítja. Portorosa a sziget észak keleti csücskénél, Milazzo mellett található. Mivel Milazzóból kompjáratok tucatjainak köszönhetően a kereskedelmi hajózás központja, ezért ajánlott Portorosa a turisztikai célú hajózóknak.
Amennyiben Portorosából indul valaki útnak, akkor a következő megállásra érdemes állomás Cefalú. A sziget északi részén található város a környékbeli falvaknak köszönhetően igazi gasztronómiai és kulturális központ. A Presidina nevű kikötőben 0,3 métertől 4 méteres merülésig mindenféle hajó megtalálható. Palermo felé tovább haladva számos érdekes, az igazi szicíliai életmódot bizonyító falucskát találhatunk, többségüknél kisebb nagyobb kikötőkben alhatunk. St. Nicholas például igazi halászfalu, de ilyen Santa Flavia Heaven is, itt már ötméteres merülésű hajókkal is ki lehet kötni, de igencsak szűkös a kikötő befogadó képessége.

utazas_szicilia_06
A halászfalvakat elhagyva érhető el Palermo, ahol szemben a korábbi kikötőkkel, helyhiányra nem nagyon panaszkodtak a hajózok. A kereskedelmi kikötőben úszó pontonoknál lehet kikötni és a helyi evezős klub gondozásának köszönhetően az ellátás is kezd elsőosztályú lenni. Aquasanta kikötőjében 475 férőhely van és a merülési mélység 2 métertől 12 méterig terjed, azaz igen változatos képet mutatnak az itt parkoló hajók. Arenekka ezzel szemben csak a kis merülésű hajókat fogadja, belőlük viszont egyszerre sokat képes ellátni. Palermóban további különböző színvonalú kikötők találhatók, így a Mondello, Fossa del Galla a Motomar és a Sferracavallo, azonban érdemes előre helyet foglalni, mert igen látogatottak a helyszínek, hiszen Palermo nevezetességeit ezekről a helyekről könnyebb elérni.
utazas_szicilia_04Trapani felé tovább haladva először Castellamara del Golfo, majd San Vito Lo Capo következik több más kisebb kikötő mellett. Marsala a következő említésre méltó megálló. Innen főleg kis merülésű hajókkal érdemes elmenni a Szent Pantaleo szigethez, ahol a főníciai Mozia város romjai igazi archeológia emlékhellyé nőtték ki magukat az elmúlt években, köszönhetően a restaurátoroknak és a helyi politikusoknak, akik hatalmas fantáziát láttak a helyszínben és nem kíméltek pénzt és energiát a turisták ide csábításában.
Mazara del Vallo a halászhajók kikötője, éppen ezért nagyjából 30 méternyi dokkolásra alkalmas helyet tartanak fel turisztikai céloknak, azaz szerencse vagy kapcsolatok kellenek egy itteni esti pihenőhöz. Délre haladva Porto Empedocle-t érdemes megemlíteni, főleg mivel a déli oldalon ez az egyetlen igazán védett kikötő viharos idő setén. Jellemzően a szigetet szárazföldön és vízen is bejárni vágyó turisták itt váltanak buszról hajóra vagy hajóról buszra. A partszakasz a Jón tenger irányába már nem sok látványosságot ígér, ezért érdemes buszra váltani. A kitartóak számára azonban a Messinai-szoros újra számos érdekességet rejt, itt van mindjárt Siracusa. Arkhimédesz városát kötelező megnézni, főleg a történelmet kedvelőknek, akik az Ortigia nevű szigetre épült óvárosban 6-7. századi épületek és romokat láthatnak. Siracusában két kikötő található: Porto Grande és Marmoreo. Utóbbi csak kis merülésű hajóknak ajánlott.
Mindkettőre jellemző a szűkösség, azaz előre érdemes helyet foglalni, ha nem akarunk Siracusából kimaradni. Észak felé haladva Augusta védett kikötője ajánlott, bár a masszív ipari beruházások miatt a kikötő elvesztette mediterrán jellegét. Megfelelő időjárás esetén Naxos Gardennél, a Taormina lábánál engedélyezett a horgonyzás. Aki Messinát szeretné megnézni, az vagy elfogadja, hogy a kompok miatt egy perc nyugalma sem lesz a kikötőkben, vagy nem túl messzi aprócska kikötők egyikéből taxival utazik a városba. A Messinai-öböl igazi élvezete a folyamatosan kavargó szél és a gyakran változó intenzitású áramlatok, amelyek szélsőséges esetben munkás órákat adnak a legénység tagjainak.

Verdura Golf and Spa resort
utazas_szicilia_02Európa egyik legmodernebb és legfeltörekvőbb resortjának köszönhetően Szicília visszakerült a luxusutak térképére. A 230 hektáros citrus és olívafákkal sűrűn benőtt, igényesen kialakított tengerparti luxusszálloda több éve az igényes turisták szentélye. A szobák mindegyikének fekvése alapján vagy tengerre néző terasszal rendelkezik vagy hegyvidéki kilátással. Az elnöki lakosztályhoz (175 m2) saját uszoda, jacuzzi és három önálló erkély tartozik. Mindegyik szobában nagyméretű gardrobe található, a fürdőszobák természetes megvilágítással rendelkeznek. A tengervizet kevésbé kedvelők egy lélegzetelállító, 60 méteres medencében lubickolhatnak, természetesen a luxusspában az ellazulás és a masszázsé a főszerep, de van úszómedence, valamint 9 és 18 lyukú golfpálya az aktív kikapcsolódásra vágyóknak. Az 1,8 kilométeres, zárt, homokos tengerparton még telt ház esetében sincs tömeg.
A szállodában egyszerre jelenik meg a modernizmus, környezetbarát hangulat, a luxus és a helyi szicíliai építészet örökségei. Ideális kombinációnak köszönhetően tágas és egyben érzéki a szobák hangulata, amelyek tervezése a palermói építész, Fabia Albanese munkásságát dicsérik. A vendégektől gondosan elrejtve, de számos megújuló energiát hasznosító berendezés teszi igen gazdaságossá a szálloda üzemeltetését. A víztisztítás és újrahasznosítás talán a legfontosabb, hiszen Szicília ezen vidéke keveset és koncentráltan esik az eső.
Palermo és Catania repülőteréről előzetes egyeztetés alapján a szálloda gondoskodik a transzferről, de rendelhető helikopteres szállítás is vagy akár saját helikopterünkkel is érkezhetünk a szállodához.
Végül, de nem utolsó sorban a gazdag kulturális örökséggel rendelkező sziget megtekintésére is tökéletes kiindulási pont. A hotel számos szárazföldi és vízi kirándulással várja a vendégeket, mind például a helikoptertúra a Templomok völgyében, séta az Etnán, hajókirándulás Liparira, valamint halászprogramok, túrázás és lovaglás.
A resorttól alig 15 perces autózásra található Sciacca, amely nemcsak a halászok egyik kedvelt központja, de mulatóknak és a bároknak köszönhetően aktív eseti programot biztosít helyieknek és turistáknak, sőt a város tekinthető Szicília kézműves központjának is. Ahogy a szigeten mindenhol, itt is több kultúra remekműveinek egyvelegében a 7. században alapított város történelmi épületei mai napig láthatóak. A Piazza di Scandaliato a bárok és éttermek tere és érdemes még ellátogatni a helyi múzeumokba is, ahol kortárs és 19. századi szobrok festmények találhatók.

utazas_szicilia_03

Újabb 15 perces autózással érhető el Agrigento városa, amelyet telepesen alapítottak i.e. 582-ben. Ők kezdtek a szigeten olívabogyót, szőlőt és búzát termeszteni. Később a görög megszállás alatt a Földközi-tenger egyik legmeghatározóbb Görögországon kívüli városa lett. A város leglátogatottabb helye a Valle di Templi avagy a templomok völgye, amely hosszú ideje az Unesco világörökségének a része. Az időszámításunk előtt 510 és 430 között épült temlomokat Zeusz és Hercules dicsőítésére emelték. Minden templomban található az istenről készült aranyszobor, amelyek úgy helyeztek el, hogy a felkelő nap sugara megvilágítsák őket. Szintén a völgy ad otthont évente a mandulavirágzás ünnepének februárban, valamint az Agrigento Blues, Bor és Soul fesztiválnak július hónapban.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!