SOS Gyermekfalu tengeri vitorlástábor 2022

Az úttörő jellegű rendezvény célja, hogy egy „tengeri indiántábor” segítségével színt vigyen a saját családi kötelékeiken kívül felnövő fiatalok életébe.

Az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa a magyar tulajdonú horvát Candor Charterrel együttműködésben, vitorlás versenyző önkéntesei és támogatói segítségével egy négynapos adriai vitorlázás keretében SOS gyermekfaluban, nevelőcsaládoknál élő vagy utógondozásban álló gyerekkel és fiatallal szeretné megismertetni a tengeri vitorlázás alapfogásait. Az úttörő jellegű rendezvény célja, hogy egy „tengeri indiántábor” segítségével színt vigyen a saját családi kötelékeiken kívül felnövő fiatalok életébe és átadhassák nekik a tengeri túravitorlázás élményét, tudását és szeretetét.

Az SOS Gyermekfalvak közel 400 gyereknek és fiatal felnőttnek nyújt szerető és biztonságos otthont és később nevelőszülői hátteret, akikről szüleik nem tudnak gondoskodni. Többségük elhanyagolás, bántalmazás, a szülők szenvedélybetegsége, betegsége, halála miatt került be az SOS-be. Az SOS-ben a gondozottak nevelőszülőknél, családias környezetben nőhetnek fel. Fejlesztőpedagógus, pszichológus és különböző szakemberek a nevelőszülővel közösen azon dolgoznak, hogy a gondozottak feldolgozzák az őket ért traumákat, behozzák lemaradásaikat. Az élményterápiával is felérő tengeri vitorlázás is segítheti őket ebben a közösségi élmény megélésével, illetve azzal, hogy a fiatalok koncentrációját és különböző készségeiket fejleszti a vitorláson való tanulási folyamat.

A Candor Charter flottájából három 45 láb körüli charterhajóval túráznak négy napig a Közép-Dalmát szigetvilágban Split-Kaštelából. A 14-21 éves fiatalok megfelelő pedagógiai és vitorlás-szakmai felügyelet mellett megismerik a hajózás különböző fázisait, részt vesznek a tevékenységekben, és a tábor végén ha nem is végzett kadétként, de legalább a tenger szele által megérintve térnek haza. A túra nagyobb városok, kikötők helyett kisebb szigeteket, öblöket vesz célba, a hajókon maguk főznek, este pedig tábortűz mellett beszélik át a nap történéseit.

Az eseményt a Balatonról ismerős magyar vitorlázók szervezik és a hajókat is ők viszik: Kása Mihály, Kakas Máté, Solymos Dóra, Bajusz András és Farkas „Faresz” Péter.

Fő támogatók a Candor Charter d.o.o., a TECON S.E. (Bakóczy Kálmán, a magyar jótékony vitorlázás alapítója), a Spartacus Vitorlás Egylet, a Grand Canyon Söröző Veszprém, az Ivanics Csoport, a D’One S.E., a Transagent Kft., a Layher Kft. és a Canda Kft.

A rendezvényt a Facebook oldalukon lehet követni.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!