Rolex Middle Sea Race, az örök inspiráció

Kevés olyan vitorlásregatta van a világon, mint a Rolex Middle Sea Race, amelynek a neve garancia a gyönyörű pályára és a lenyűgöző versenyre.

Ez a kombináció 1968 óta vonzza a vitorlázókat, a Rolex 2002-ben csatlakozott mint névadó szponzor. Az évek alatt a Royal Malta Yacht Club (RMYC) által szervezett verseny vonzereje exponenciálisan nőtt, ma már vitathatatlanul a világ egyik vezető 600 tengeri mérföldes (1122 kilométer) tengeri versenyének számít. A 2024-es, 45. kiadás október 19-én, szombaton kezdődik, a szervezők több mint 25 országból több mint 100 jachtot várnak, vagyis komoly nemzetközi flotta várható, az indulók között lesznek profi legénységgel felálló és amatőr csapatok egyaránt. Bár a hajók méretükben, kialakításukban és technológiai fejlettségüket tekintve, míg a legénységek tapasztalatban és szakértelemben különbözhetnek, a vízen mindannyian egyenlők. Az előnyszámadásos rendszer ugyanis bármely hajó számára biztosítja a győzelem lehetőségét.

Tom Slingsby olimpiai aranyérmes és háromszoros SailGP-győztes a 2021-es Rolex Middle Sea Race versenyen indult: „Gyönyörű verseny. Máltát elhagyva a Messinai-szoroson keresztül, majd az aktív vulkán Stromboli és a Szicília körüli többi szigetet kerülve – egyszerűen lenyűgöző. Nagyon szeretnék újra részt venni rajta.”

A verseny egyik leginkább meggyőző eleme a helyszín: lenyűgöző építészeti emlékek és rendkívüli természeti adottságok. És bár az elsődleges cél Szicília óramutató járásával ellentétes irányú megkerülése, de a menet több szakaszra osztható, amelyek mindegyike sajátos jelleget és kihívást jelent. Ugyanakkor mindegyik pontos navigációt és a taktika rugalmas, a szél és a tenger állapotához igazodó alkalmazását igényli.

A leggyorsabb – elsőnek célba érni igyekvő – versenyzők számára a 48 órán belüli befutás a cél, ám a tengeren töltött két napjuk intenzív és kíméletlen, minimális pihenőidővel. A jelenlegi egytestű versenyrekordot (40 óra, 17 perc és 50 másodperc) 2021-ben a 100 láb hosszú Comanche állította fel. Ám a flotta jelentős részének a verseny négy-hat napig tart, ami más megközelítést és gondolkodásmódot igényel. Mivel állandók a navigációs és taktikai kihívások, okosan kell gazdálkodni az erőforrásokkal. A hajó és a legénység aprólékos felkészülése, valamint a csapatmunka csiszolására, a tengeri versenyzéssel kapcsolatos ismeretek és tapasztalatok bővítésére fordított idő elengedhetetlen.

Az 1835-ben alapított RMYC a régió egyik legrégebbi jachtklubja, tagjai a fiatal vitorlázókat arra ösztönzik, hogy részt vegyenek a versenyen, ahogy képességeik fejlődnek. David Cremona, a klub elnöke: „Fontos, hogy az olyan szervezetek, mint a Royal Malta Yacht Club, vezető szerepet vállaljanak a vitorlázás fejlődésének és a természettel való kölcsönhatásunknak a vizsgálatában. Ez a két kezdeményezés egyszerre szolgálja a sportág hagyományainak ápolását és annak a környezetnek a védelmét, amelyben a sportot űzzük.”

A versennyel részletesen foglalkozunk az Aqua Magazin november elején megjelenő, 165. számában. Fizessen elő rá, hogy ne maradjon le exkluzív tartalmainkról!

A 2024-es Rolex Middle Sea Race beharangozó filmje:

YouTube video

(fotók és forrás: Rolex)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!