Ennél szorosabb nehezen lehetett volna – Rolex Middle Sea Race 2023

A Rolex Middle Sea Race záróakkordja – a hagyományoknak megfelelően – a 16. századi Sacra Infermeriában tartott díjkiosztó volt.

Az eredetileg a Szent János lovagok kórházának épített, a máltai Grand Harbourra néző lenyűgöző épület ma a Mediterrán Konferencia Központként működik. Az eseményen ünnepélyes keretek között éltették mind a 110 résztvevő hajó teljesítményét.

A Földközi-tenger leghíresebb 600 mérföldes tengeri versenyének 2023-as kiadása a nemzetközi flotta által tapasztalt körülmények és a heves érzelmek keveréke miatt marad emlékezetes. Az időjárás szokatlan módon egyszerre kedvezett a nagyobb és kisebb hajóknak, egy erős maxi váratlan sikert ért el, míg az egyik legkisebb hajóra lélegzetelállító teljesítménye miatt fogunk emlékezni: az összesített győztes, a 93 lábas Bullitt és a második helyezett 33 lábas, két fővel vitorlázó Red Ruby korrigált ideje mindössze 24 másodperc eltérést mutatott a célban.

Balról Andrea Recordati, a Bullitt tulajdonosa, jobbról Justin és Christina Wolfe (Red Ruby)

A díjátadó során David Cremona, a Royal Malta Yacht Club elnöke méltatta a flotta sokszínűségét, a különböző méretű jachtokat és a globális jelenlétet, tisztelettel adózott a résztvevőknek: „A Rolex Middle Sea Race több, mint egy verseny; az emberi szellem rendíthetetlen kalandvágyáról, a tenger iránti kitartó szeretetről és a lehetőségről tanúskodik, hogy az ember próbára teheti magát az elemekkel szemben. Csodálattal állok itt a vitorlázók előtt, akik vállalták ezeket a kihívásokat, figyelemre méltó ügyességet és elszántságot tanúsítva.”

Az ünnepségen – a részt vevő legénységeken kívül – több kiemelkedő vendég is részt vett, jelen volt Agnès von der Mühll francia nagykövet asszony, Fabrizio Romano olasz nagykövet, Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke és George Vella, Málta elnöke, aki a következőket mondta: „A Rolex Middle Sea Race a világ legjobb vitorlázóit csábítja Máltára, egyúttal remek alkalom arra is, hogy bemutassuk Málta hatalmas és gazdag tengeri örökségét. Számomra az egyik legjelentősebb jellemzője ennek az eseménynek a multikulturális dimenziója. Az idei kiadásban mintegy 25 nemzet vett részt, és olyan távoli országokból is érkeztek nevezések, mint az Egyesült Államok és Ausztrália. Felemelő látni, hogy ennyi nemzetiség gyűlt itt össze, különböző háttérrel és nyelvekkel, de közös céllal és szenvedéllyel.”
Stefan Kunstmann, a verseny főrendezője elismerését fejezte ki a Royal Malta Yacht Club önkénteseinek több száz órányi munkájáért, és megköszönte a versenyzőknek, hogy hozzájárultak a verseny rendkívül sikeres megrendezéséhez.

A 110 induló hajóból 99 teljesítette a pályát, 11 volt kénytelen feladni a versenyt (köztük a magyar lobogó alatt hajózó Wild Joe), a teljesítők között volt a részben magyar legénységgel nevező Sisi (lenti képünkön, ők IRC 1 kategóriában negyedik helyezést értek el). A teljes eredménylista itt érhető el.

A 45. Rolex Middle Sea Race 2024. október 19-én, szombaton rajtol. Az idei verseny rövid összefoglalója:

YouTube video

(fotók és forrás: rolexmiddlesearace.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!