Petíció a Balaton megmentéséért

A Nagy Tavak és Vizes Élőhelyek Szövetsége bejelentette, hogy petíciót indított a balatoni ökoszisztéma megmentéséért.

Az elmaradt szabályozások felülvizsgálatának az Építési és Közlekedési Minisztérium és a Belügyminisztérium a jelenlegi felelőse, ezért hozzájuk fordultak petícióval, hiszen mindannyiunk érdeke és felelőssége, hogy a Balaton vízminősége jó ökológiai állapotban maradjon.

A főbb pontok
Készüljön el az aktuális klímamodellek figyelembevételével a Balaton komplex vízpart-rehabilitációs szabályozása, amely az ökológiai szempontokat helyezi előtérbe!
A megalapozó vizsgálat terjedjen ki a 2005–2023 közötti időszak döntéseinek – parti sáv beépítése, kikötőfejlesztések – a tó egészére gyakorolt hatásainak vizsgálatára.
A vizes élőhelyek megőrzése, helyreállítása és a vízmegtartás érdekében az állam éljen a kisajátítás lehetőségével, és az így megszerzett területeket rehabilitációra adja a Balaton-felvidéki Nemzeti Park kezelésébe.
A balatoni vizes élőhelyek rehabilitációjára készüljön helyreállítási terv.

A petícióval a szövetség célja civil támogatást szerezni és az összefogás erejével hatni a döntéshozókra.
Fülöp Bence, a Balaton Klíma Konzorcium vezetője A tóval kapcsolatos döntéshozatali háttéranyagok, jövőkép című előadásában a tó jövőbeli kereteiről beszélt, arról, hogy milyen kihívásokkal nézünk szembe, mire kell válaszolni, hogy jövőképünk legyen. Szerinte a Balatonra leselkedő három legnagyobb veszélyforrás a klímaváltozás, a kihalási hullám illetve bizonyos társadalmi-gazdasági folyamatok. Ez utóbbi alatt az emberek területbirtoklási és pénzkeresési vágyát kell érteni, hogy azért építenek be egyre nagyobb területet, mert van rá igény. Különböző klímamodelleket elemezve szólt az időjárás várható változásáról, illetve a globális klímaváltozás helyi vetületeiről. Beszélt a balatoni vízszintszabályozás körüli problémákról.

Dr. Zlinszky András természetvédelmi biológus, limnológus a Szabadonbalaton kulcsüzeneteiről és a hozzájuk vezető folyamatról tartott előadást. Döntéshozatali és egyéni szinten is vizsgálta azt, hogy mit kell tenni a Balatonon a kedvezőbb változások érdekében. Három kulcsüzenetet fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy mik a legnagyobb problémák a Balatonon: a vízállás, az algásodás, a beépítések.

Egyéni szinten szerinte azzal a szemlélettel tudnánk tenni a jövő érdekében, hogy minél kevésbé alakítsuk át a tájat, ne próbáljuk azt saját magunk igényeihez szabni. A vizes élőhelyek megóvása a tó egésze szempontjából rendkívül fontos. Az autós közlekedés csökkentése is fontos lenne, hiszen a közlekedési infrastruktúrának (parkolók, útszélesítések, gyorsforgalmi utak) nagyon erős a lábnyoma a Balatonon.

Döntéshozatali szinten Zlinszky szerint a legfontosabb, hogy meg kell óvni, illetve helyre kell állítani a megmaradt természetes élőhelyeket. Ehhez új vízszintszabályozási rend szükséges, ami a klímaváltozással is kompatibilis. 100 centis maximum volna ideális, a nádasok állapotát figyelve kéne ezt szabályozni. Ami a beépítéseket illeti: vannak építési szabályok, ezeket szigorúbban be kéne tartatni, a helyi építési szabályokat az önkormányzatoknak kell szigorítani, hiszen egy közös természeti erőforrással gazdálkodnak – írta a hirbalaton.hu.

fotók: telex.hu, nagytavakkoalicio.hu, greenfo.hu

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!