Perini Navi Sybaris – Itália csendes óriása

2017. június 13.
Címkék :

Ha nem mondana el mindent a Perini Navi Sybarisáról az, hogy 70 méternyi kényelem és pompa, akkor már csak azzal tudjuk még képletesebben bemutatni az egyre bővülő flottával büszkélkedő gyártó hatalmas modelljét, hogy ez a valaha gyártott legnagyobb olasz vitorlás megajacht.

Laikus szemlélő számára már azt is nehéz felfogni, hogy valami, ami 70 méter hosszú és közel 15 méter széles, továbbá csaknem egy megatonnát nyom, az hogyan lehet kecses. Márpedig a Perini Navi óriása, a Sybaris igenis az. Finom vonalvezetése, elnyújtott, kifejezetten merészen keskenyedő orrú hajteste szemet gyönyörködtető.


A hajótest minden négyzetcentimétere hagyományos hajós eleganciát, szépséget és luxust sugároz. Ha csak azt nézzük, hogy a főfedélzet „bejárati ajtaja” egy négy méter széles eltolható üvegfal, akkor sejthetjük, micsoda csillogás, fényár várja a fedélzetre lépőket.


Tucatnyi embert láthat vendégül a hajó hat kabinjában a tulajdonos, miközben a vitorlás legfeljebb 11 fős személyzetének is jut hely a hajó gyomrában. A kapitányi mellett 2 VIP- és 3 normál kabinban helyezhetők el a vendégek. A VIP-kabinokhoz nemcsak saját fürdő, de öltözőasztalkás gardrób is tartozik.


Ezen a hajón nincs gond a méretekkel, mindennek elegendő hely jut. Ha csak abból indulunk ki, hogy a legmodernebb tengerészeti berendezésekkel felszerelt kapitányi híd 87, a nyitott felső fedélzet összesen 117 négyzetméter, 151 négyzetméteres a szalon, de még a konditerem is kicsivel nagyobb, mint 45 négyzetméter.


Emellett az sem meglepő, ha egy ekkora, ilyen költséges hajó építésekor nemcsak a hellyel, de a beépített anyagokkal sem kellett spórolni. És ez nem csupán arra vonatkozik, hogy a legdrágább, legszebb faburkolatok, finom bőrhuzatok, márványpadlós fürdőszobák kényeztetik a vendéget, de arra is, hogy például a főárbóc rögzítéséhez a megrendelő kérésére nem kis mennyiségű űrtechnológiát, titániumot építettek be. A nyitott felső fedélzeten pedig több helyütt olyan kompozitanyagokat használtak az építők, amelyek tartóssága és szilárdsága ezek után nemcsak a száguldó, hanem a sikló cirkusz világában is bizonyíthat.

A Perini Navi Sail Handling System következtében a vitorlás irányítása meglehetősen könnyű, de ettől még illik egy ilyen hajót biztosan kézben tartani, főleg akkor, ha teljes, 17,5 csomós sebességgel ugrat hullámtaréjról hullámtaréjra. Ekkora hajónál már szinte Forma–1-es típusú száguldásnak tűnhet ez a sebesség, de megnyugtatunk mindenkit: a hajó utazósebessége azért inkább 12,5 csomós. Ugyanakkor ezzel a sebességgel nem kevesebb mint 5000 tengeri mérföld tud megtenni a Sybaris, amely 16 ezer liter édesvizet és 73 ezer liter olajat képes fedélzetére venni.

Technikai adatok:
Teljes testhossz: 70 méter
Testhossz a vízvonalnál: 62,67 méter
Szélesség: 13,24 méter
Vízkiszorítás: 927 tonna
Végsebesség: 17,5 csomó
Utazósebesség: 12,5 csomó
Üzemanyagtartály: 73 000 liter
Édesvíztartály: 16 000 liter
Hatótávolság: 5000 tengeri mérföld
Motor: MTU 16V2000M72
Teljesítmény: 3860 LE
Kabinok száma: 6
Férőhelyek száma: 12

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!