Öt napig sodródott a Földközi-tengeren egy férfi

2023. július 7.
Címkék :

Öt napja lebegett a vízben az a marokkói férfi, akit a W (57,6 méteres Feadship jacht) legénysége mentett ki Spanyolország partjainál.

A 29 éves férfit június 24-én, helyi idő szerint délután fél három körül találták meg a tutajnak használt, fánk formájú strandjátékon lebegve, mintegy 60 tengeri mérföldre Malaga partjaitól. Kimentését követően szárazföldi kórházba szállították, ahol ellátták sérüléseit.

Marc Wellnitz, a W kapitánya: „Meglehetősen szürreális pillanat volt, amikor a legénység realizálta, hogy nem tengeri törmeléket lát, hanem egy kéz integet a vízből. Az, hogy észrevettük őt, maga volt a csoda, pláne, mivel fekete búvárruhát viselt, és a tutaja is fekete volt.”

A W megközelítette a férfit, akit a legénység a jachtra emelt, majd ellátták a napégés, a sós víz és a hipotermia okozta tüneteit. „Rendkívül gyenge volt és meglehetősen zavartan viselkedett.” Miután megállapították, hogy más ember nem volt a vízben, kapcsolatba léptek a parti őrséggel, ők helikoptert küldtek a férfi kórházba szállítására, ami jelentett némi kihívást, hiszen „nem csak megmentettünk valakit, hanem helikopterrel kellett evakuálnunk valakit. Hogyan lehet felkészülni egy helikopteres evakuálásra?”

A kimentett ember egy 29 éves marokkói állampolgár. A búvárruha alatt egy vízhatlan tasakban személyi igazolvány, telefon és pénz volt nála, Wellnitz azt gyanítja, hogy a férfi egy Spanyolország felé tartó hajóról ugrott le, és megpróbált a partra úszni: „Aki búvárruhát visel a vízben, az valószínűleg nem véletlenül került oda.”

A mentőakció két órán át tartott, lezárultát követően a W folytatta útját a Baleár-szigetek felé. A kimentett férfi várhatóan teljesen felépül.

(forrás: Boat International, fotók: northropandjohnson.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!