Kiűzik az egyszer használatos műanyagokat a Baleár-szigetekről

Két alapítvány egyesítette az erejét annak érdekében azzal a céllal, hogy drasztikusan csökkenjen a szigeteken az egyszer használatos műanyagok okozta szennyezés. Szlogenjük: Négy sziget, egy cél.

A Save the Med és az IbizaPreservation a Plastic Free Balearics (azaz Műanyagmentes Baleárok) márkanév alatt fogott össze, akciójukat részben a Beyond Plastic Med Szövetség finanszírozza. Közös projektjükben minősítési rendszert dolgoznak ki elsősorban a vendéglátóiparra mint a szigetek legnagyobb szemétforrására fókuszálva. Remélik, hogy így növelhető azon magán-, kormányzati és nem-kormányzati szervezetek száma, amelyek nemet mondanak az egyszer használatos műanyagokra, radikálisan csökkentve a természetes környezetet és az emberek egészségét egyaránt romboló szennyezés mennyiségét.

Az IbizaPreservation a Műanyagmentes Ibiza és Formentera, míg a Save the Med a Mallorcán elindított Baleárok műanyag nélkül (Balears Sense Plàstic) akcióját építi be a közös munkába, ezek során eddig 150 különféle vállalatot szólítottak meg.

„Kezdeményezéseink nyomán beazonosíthatóvá válnak a feleslegesen használt tételek, valamint azok, amelyek helyettesíthetők újrahasznosítható, helyi és szezonális termékekkel, így a problémát a forrásánál oldjuk meg. Erőink egyesítésével hatékonyabban tudunk fellépni a következő 18 hónapban” – mondta el Bradley Robertson, a Save the Med elnöke.

A Baleár-szigetek új hulladékgazdálkodási törvénye főleg az egyszer használatos műanyagok kiváltására koncentrál, 2021 márciusában lép életbe, és várhatóan markáns változtatásokra kényszeríti a térségben működő cégeket. Megszületését a két szervezet régóta szorgalmazta, és részt vettek annak kidolgozásában, utat mutatva a felelős, környezetbarát gazdasági modell irányába.

(forrás: onboardonline.com, fotók: periodicodeibiza.es; ibizapreservation.org; styleinmallorca.com; ibizapreservation.org)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!