Őrült, szélsőséges hétvége – SailGP Taranto

2023. szeptember 25.
Címkék :

Egy sérüléssel is járó első nap, majd egy gyenge szeles, alig haladós második nap és félbeszakított döntő után az Emirates GBR szerezte meg a győzelmet.

Szombat délután Ausztrália és az Emirates GBR pontegyenlőséggel állt az élen, miután a mezőny letudta a 4. szezon eddigi legszelesebb napját. A két csapat 26-26 pontot gyűjtött, míg a Quentin Delapierre vezette franciák a gyenge szezonkezdet után 24 ponttal a 3. helyig jutottak. A 24 csomót elérő széllökésekben kulcsszerep jutott a szárnyvitorlák és az emelősvertek kezelőinek. Legjobban az ausztrálok kezdtek, két kiváló rajtjukat futamgyőzelmekre váltva. Nem sokon múlt, hogy harmadszor is összejöjjön nekik, de a rajtnál néhány tized másodperccel elszámították magukat, a büntetés nyomán mindenki mögül kezdhették a felzárkózást. Az Emirates GBR eközben szép csendben 2., 2., 3. helyeket ért el, sőt, úgy tűnt, Franciaország is megtalálta a ritmust, és 3., 4., 2. eredményükkel mindössze két ponttal maradtak le az Emirates GBR és Ausztrália mögött a második nap előtt.

A nap drámái fordulata volt, amikor az USA csapatának a hajója úgy csapódott a vízre, hogy Hans Henken megsérült (kórházi ápolásra és megfigyelésre szorult, de alapvetően jól van – a szerk.), a helyét Taylor Canfield vette át vasárnapra.

YouTube video

A második versenynap szöges ellentétben állt az elsővel, a csapatok sokszor az emelősvertekre sem tudtak felemelkedni. Ám az Emirates GBR ügyesen alkalmazkodott az új körülményekhez is, első és második helyekkel biztosították helyüket a döntőben (és a lista élén). A James Spithill vezette USA a beugró emberrel is szépen muzsikált, harmadik és első helyezéseikkel sokat tettek azért, hogy megcsípjék a döntő harmadik helyét. Ami sokáig Franciaországnak „járt”, de amikor Kanada megelőzte Quentin Delapierre csapatát az 5. mezőnyfutamban, az az Egyesült Államoké lett. Szépítettek a spanyolok, második és harmadik helyük komoly előrelépés volt az első versenynap 8., 8., 7. eredményeihez képest.

A döntőre tovább gyengült az egyébként sem túl erős szél, a részt vevő három csapat közül egy sem tudta elérni a harmadik kaput a 16 perces limitidőn belül, félbe kellett szakítani a versenyt. Így aztán az öt mezőnyfutam alapján hirdettek végeredményt: az Emirates GBR szerezte meg az összesített győzelmet, míg Ausztrália és az Egyesült Államok a második, illetve harmadik helyen végzett.

YouTube video

Ben Ainslie, Emirates GBR: „A csapat egész hétvégén nagyszerű munkát végzett. A döntőben épp nem sokkal a limitidő lejárta előtt érkezett egy pöff, ami talán esélyt adott volna, hogy érvényesen befejezzük a futamot, de ezzel együtt is kijelenthető, hogy a csapat egész hétvégén egyenletes jó teljesítményt nyújtott”.

A következő fordulóra nem kell sokat várni, az F50-es flotta tagjai legközelebb október 14–15-én Cádizban csapnak össze.

(fotók és forrás: SailGP)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!