Óceánjáróban találnak otthonra a menekültek

Az orosz–ukrán háború óta rengeteg utazási társaság ajánlotta fel a segítségét a menekülőknek, most egy Rotterdamban állomásozó tengerjáró hajó nyílik meg számukra, amely 1500 embernek biztosít otthont három hónapig.

A Volendam névre keresztelt hatalmas hajó fedélzetén van elég hely ahhoz, hogy 1500 menekültnek nyújtson ideiglenes menedéket. Emellett napi háromszori étkezést, takarítást, internet-hozzáférést és edzőterem-használatot is biztosítanak nekik. A fedélzeti egészségügyi és szociális ellátást az Üdvhadsereg szervezi, a lakók kedvük szerint jöhetnek-mehetnek az óceánjárón, úgy mintha az a saját otthonuk lenne.

A holland kormány eddig különösen sokat tett az Ukrajnából érkezőknek. A konfliktus elől menekülő 50 ezer ember befogadására tett ígéretet követően 1700 holland háztartásnak is segítséget nyújtott, akik önként ajánlották fel otthonaikat az ukránoknak – sőt, a holland királyi család is felajánlotta egyik kastélyát az oltalomkeresők elszállásolására.

A Volendam Rotterdamban állomásozik, amióta a hajótársaság a járvány miatt ideiglenesen leállította a legtöbb körutazását. Májusban már újra szolgálatba kellett volna állnia, de ezt júliusra halasztották, hogy három hónapig menedéket nyújtson az Ukrajnából érkezőnek. Körülbelül száz menekült fel is szállt a hajó fedélzetére, többen várhatóan a következő napokban érkeznek – írta a travelo.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!