Nemzetközi flotta gyűlik az idei Aegean 600 vitorlásversenyre

Bár még két hónap van hátra a nevezési időszakból, már most izgalomra ad okot, hogy eddig tizenhárom nemzet képviselői jelentkeztek az idei regattára.

Így biztos, hogy az Aegean 600 idei kiadásán a legszínesebb flotta vág majd neki a – versenypálya, az időjárási és tengeri körülmények, valamint a görög vendégszeretet miatt – sokszor csak a tökéletes 600 mérföldes versenyként emlegetett viadalnak.

A versenyprogram július 2-án, vasárnap kezdődik, onnantól az indulók számára ingyenes a kikötés az Olympic Marinában. Attól kezdve naponta lesznek különféle programok, például a július 6-án, csütörtökön megrendezendő biztonsági szeminárium. A kormányosi értekezletet július 7-én, pénteken tartják, a verseny – szokás szerint látványosnak ígérkező – rajtjára július 9-én, vasárnap a Szunión-foknál lévő Poszeidón-templom alatt kerül sor. Az esemény a július 15-én, szombaton megrendezendő díjátadó gálával zárul.

A helyszínt adó Olympic Marina első osztályú létesítmény, amely teljes körű szolgáltatásokat és támogatást nyújt a vitorlázóknak. Az idei évben nemcsak a kikötés lesz ingyenes július 2–17. között, de a mezőny tagjait egymás mellett helyezik el, hogy a rendezvény a korábbinál egységesebb képet mutasson és a kikötő azon része igazi versenyfalu hangulatot árasszon magából.

Újdonság még, hogy a naptár egy új eseménnyel bővül: július 8-án, szombaton 11 órakor rajtol a tizenhárom mérföldes bemelegítő futam. Ez a másnap kezdődő főverseny előtt nemcsak a csapatok, de a rendezőség számára is gyakorlási lehetőséget biztosít.

Az eddigi nevezők méret, származás és hajótípus szerint széles skálán mozognak. Az egytestű hajók között a Gerasimos Petratos és Evangelia Delidou páros által irányított helyi Dehler 30 Aethertől George Sakellaris amerikai Maxi 72 Proteusáig és Chris Sherlock máltai Farr 100 Leopard 3 hajójáig terjed a spektrum. A többtestű hajóknál is igen vegyes a kép, az egyik véglet az osztrák Andreas Hofmaier 32 lábas Corsair Cruze 970 trimaránja, míg a másik Niels Hartmann 50 lábas Marsaudon Composites TS5 katamaránja, a Kirki, Jersey-ből. További érdekesség a versennyel kapcsolatban, hogy az eddig nevezett csapatok 70 százaléka először indul az Aegean 600-on.

A 605 mérföldes pálya az égei-tengeri szigetek körül és között vezet, érintve a világhírű szantoríni kalderát is. Az Aegean 600 az idén szerepel a Nemzetközi Maxi Szövetség (IMA) mediterrán Maxi Offshore Challenge 2022–23-as versenynaptárában is. Rob Weiland, az IMA elnöke tavaly megnézte a versenyt, majd így nyilatkozott: „Kétségem sincs afelől, hogy ez a 600 mérföldes tengeri verseny minden offshore versenyző, tulajdonos és legénység bakancslistájára felkerül. Elég egy pillantást vetni a pályatérképre, és máris rabul ejt. Még nem olyan klasszikus, mint a Fastnet vagy a Middle Sea Race, de meggyőződésem, hogy az lesz”.

A 2023-as Aegean 600 beharangozó videója:

YouTube video

Az Aegean 600 idei kiadását a HORC (Hellenic Offshore Race Comittee), Attika régió és az Olympic Marine támogatja.

(forrás: aegean600.com, fotók: aegean600.com, news.gtp.gr)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!