Mit keresnek kutak a Tisza-tóban?

2022. március 16.
Címkék :

A Tisza-tóban több helyen is kutakat találni a mederben, amelyek a csónakkal közlekedőknek nehézséget jelentenek. A kutak annak a bizonyítékai, hogy ott valaha állatok legeltek.

A Tisza-tó 2023-ban lesz ötvenéves, de már az 1960-as években megkezdődtek a létrehozása előtti munkálatok, azaz a kijelölt medrében ki kellett vágni a mélyebben fekvő fákat, illetve a gátakat is meg kellett erősíteni. Az élet a Tisza-tó előtt hasonló volt, mint most az Alföldön: főként mezők, legelők és erdők alkották a területét, amit olykor elmosott a Tisza, és sokszor maradtak mocsaras, lápos, sulymos területek is utána.

Nem mindenhol vágták ki teljesen a fákat, sőt az egykori legelők kútjai is a vízzel borított területen maradtak. Ennek köszönhető, hogy a mai napig találhatók kutak a Tisza-tó közepén.

Legutóbb a Hortobágyi Nemzeti Park természetvédelmi őre hívta fel a figyelmet a kútra, ami a Sarudi-medence tiszaderzsi részén található és vélhetően több csónak is „ledarálta” a tetejét, hiszen a nyári, magasabb vízszint során nem látszódik ki a vízből – írta az ilovetiszato.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!