Mi lesz az illegális balatoni stégekkel?

Amíg nincs kormányzati szándék, minden minisztériumot érintő egységes akarat és költségvetési forrás a célra, addig a szabálysértő balatoni stégbejáróknak legfeljebb töredékét távolítják el.

Több feljelentést is tettek a szabálytalanul létesített stégbejárók miatt. Volt olyan eset, amikor az érintettnek lejárt már a mederbérleti szerződése, és az illetékes hatóság szerint emiatt már nem bizonyítható, hogy kié a stég, ezért nem tudnak ellene fellépni. Nemrég egy stéget gépkocsival húztak partra Balatonakali térségében, így olcsóbb volt, mintha hajóval szedték volna fel.

Milliárdos nagyságrendű forrásra lenne szükség az illegális stégek felszámolásához, ám ennek a töredéke sincs meg a vízügynek. A balatoni vízügyi kirendeltség jelenleg öt partőrrel, egy 40 éves vízvédelmi munkahajóval és egy lejárt műszakival ellátott, stégeltávolításra alkalmas cölöpverővel próbálja megvédeni a Balatont a természetkárosítókkal, jogszabálysértőkkel, illegális feltöltőkkel szemben.

Öt év alatt hétszeresére nőtt a kiirtott balatoni nádas nagysága, és újabb nádasokat rongáltak meg stégbejárók, feltöltések, nyiladékok létesítésével. Jelenleg több az illegális, mint az engedélyt kapott stégbejáró – írta a hirbalaton.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!