Meseszép tengerpart Zakynthos szigetén

2015. december 9.

, Image: 10503665, License: Rights-managed, Restrictions: Not available for license and invoicing to customers located in the United Kingdom. Not available for license and invoicing to customers located in Italy., Model Release: no, Credit line: Profimedia, CorbisA Navagio öböl (Navagio Beach) egy olyan elszigetelt homokos öböl Zakynthos szigetén, melynek megközelítése csak hajóval lehetséges. A mára már Görögország védjegyévé vált strand igen gyakran szerepel képeslapokon.

A szigetről

A Jón-szigetek (Kérkira-Korfu, Paxi, Lefkáda, Itháki, Kefalóniá, Zákinthosz, Kíthira) közül Zakynthos a harmadik legnagyobb. A nagyság versenyben Korfu szigete lett a győztes. A görög mitológiában Artemis istennő (a vadászat, a vadállatok, a Hold, a szülő nők és a gyermekek védelmező  szűz istennője) – Apollón ikertestvérének – kedvenc szigete volt. Már 3.600 évvel ezelőtt is virágzó települések voltak Zakynthoson. A középkor sem múlt egy nyomtalanul a szigeten, hiszen  a velenceiek tették tiszteletüket hódítás formájában, az őslakosok nem túl nagy örömére.

A sziget 410 négyzetkilométer nagyságú, a leghosszabb távolság alig több, mint 46 kilométer, igaz azt autóval legalább 80 perc alatt csak lehet megtenni. A teljes partvonal 123 kilométeres. A helyi lakosság száma 40 ezer körül van.

, Image: 201083988, License: Rights-managed, Restrictions: Not available for distribution, sale, or license by Corbis' international representatives. Not available for license and invoicing to customers located in the Czech Republic. Not available for license and invoicing to customers located in Belgium. Not available for license and invoicing to customers located in the Netherlands. Not available for license and invoicing to customers located in Spain. Not available for license and invoicing to customers located in: Algeria, Bahrain, Egypt, Iraq, Jordan, Kuwait, Lebanon, Libya, Morocco, Oman, Palestine, Qatar, Saudi Arabia, Sudan, Syria, Tunisia, United Arab Emirates, Yemen., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Corbis

Zakynthos szigete görög viszonylatban zöldnek számít, az olajfák mellett a szőlő, a fűszernövények és a burjánzó színes virágok is ékesítik. Budapestről a repülési idő kb. másfél óra. Busszal ugyanez az út 24 óráig tart.

A sziget gyöngyszeme a Navagio-öböl, más néven Csempész-öböl. Lélegzetelállító látvány, amit kicsit szürreális módon egy hajóroncs képe tarkít. Filmbe illő hajósüldözés zajlott itt nem is olyan régen, 35 évvel ezelőtt. A roncsot hatalmas, több száz méter magas, hófehér mészkősziklák ölelik körbe. A mélykék, tiszta tengervíz és a part különleges hangulata turisták ezreit vonzza minden évben. Sokaknak ez a partszakasz a legnagyobb motiváció egy zakynthosi nyaraláshoz. Ami nem véletlen: a látvány felejthetetlen, minden szögből.

Hogyan került egy hajóroncs éppen ebbe a kicsiny öbölbe?

, Image: 98492498, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

1980-at írunk. A Jón-tengeren egy teherszállító hajót, név szerint a Panagiotist a Görög Haditengerészet csempészet gyanúja miatt üldözőbe vett. Az izgalmakat tetőzte, hogy tengeri viharba keveredett a csempészhajó, melynek eredményeképpen zátonyra futott, majd partra sodródott Zakynthos észak-nyugati részén, az amúgyis csodálatos természeti adottságokkal rendelkező öbölben. Állítólag a csempészáru főként dohány és bor volt, amelyről a legenda úgy tartja, hogy a szigetlakók még napjainkban is azokat a cigarettákat szívják, és borokat fogyasztják. A hajóroncs állapota évről évre romlik, az időjárásnak és sajnálatos módon a turistáknak köszönhetően is.

A zátonyra futott csempészhajót lehetőségünk van két helyről is megcsodálni. A tervezett hajós túrák során szépségét közvetlen közelről élvezhetjük. Ilyenkor kiköt a hajónk a Navagio-öbölben, ahol körbejárhatjuk a hajóroncsot, fürdőzhetünk és napozhatunk is a hófehér homokban. Másrészről megnézhetjük a helyet felülről is, egy kilátóból, amely magasan a víz fölé nyúlik. Ebben az esetben nincs lehetőség fürdőzésre, hiszen messze alattunk terül el a tenger, de nem érdemes kihagyni ezt a programot, hiszen teljesen más látványt nyújt az öböl innen.

, Image: 180000613, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Corbis

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!

Hózzászólok