Mégsem újul meg a legendás luxushajó?

2019. június 27.
Címkék :

Nem sikerült felújítani Josip Broz Tito egykori jugoszláv elnök luxushajóját, a Galebet, Rijeka városa ezért újabb pályázatot írt ki a projektre. A munkálatoknak 2020-ra kellett volna elkészülnie, amikor Rijeka lesz Európa Kulturális Fővárosa.


A hajó múzeummá alakítására első körben csak egy pályázó jelentkezett, de túl magas árat ajánlott, ezért a város vezetése megsemmisítette a tendert, és a napokban újat írt ki. Rijeka abban bízik, hogy az új pályázat iránt nagyobb lesz az érdeklődés, és a megadott kereteken belül kapnak rá árajánlatot.  Az 1938-ban épült hajó 30 éven át szolgálta a kommunista vezetőt. Tito kedvenc jachtja jelenleg a rijekai szárazkikötőben vár a felújításra. A vezér halála és Jugoszlávia felbomlása után a jacht sokáig Montenegróban vesztegelt, kis híján hajótemetőben végezte.


1990-ben egy görög hajótulajdonos vásárolta meg, aki luxushajót akart varázsolni belőle. A Galebet az észak-dalmáciai Viktor Lenac hajógyárba vontatták, ahol felújításra várt, de pénzhiány és más körülmények miatt nem sikerült véghezvinni a tervet. Rijeka városa egy árverésen vette meg a hajót 2009-ben 150 ezer dollárért. Később a Galeb Horvátország védett kulturális örökségévé vált, ezért a hajót az örökségvédelmi előírásokkal összhangban kellett hasznosíthatóvá tenni. A Galeb kereskedelmi hajóként kezdte 1938-ban Genovában, a második világháborúban kisegítő cirkálóként használták, 1943-ban a német flotta hadizsákmánya lett. Egy évvel később egy légitámadásban súlyosan megsérült, majd Jugoszláviában építették újjá. 1953-ban lett Tito luxushajója.


Tito híres filmsztárokat is fogadott a hajón, köztük Sophia Lorent és Elisabeth Taylort, továbbá a fedélzeten gyakran fontos diplomáciai tárgyalások is folytak. A Galeb csaknem három évtizedig, Tito 1980-as haláláig az elnök úszó hivatalaként szolgált. Ezalatt több mint 18 ezer tengeri mérföldet tett meg, három földrész 18 országában kötött ki.


Jugoszlávia felbomlása előtt a Galeb utolsó küldetésként 1991-ben Szlovéniából szállította el a jugoszláv hadsereg katonáit, miután Ljubljana mindössze két hétig tartó harcok után kikiáltotta függetlenségét. A jacht ezután a Kotori-öbölbe, Montenegróba vonult vissza. A hajót várhatóan a turisták is körbejárhatják a majd Rijekán, ahol hajómúzeumként tervezik üzemeltetni – írta az MTI.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!