Megnyitott a Tisza-tó első horgászmúzeuma

2023. július 19.
Címkék :

Az újonnan elkészült sarudi Varsa Élményporta ad otthont az ország és a Tisza-tó első horgászmúzeumának, amit Gönczi György, egykori csepeli horgászbolt tulajdonos alapított.

A Tisza-tavi Horgászmúzeum alapítója Gönczi Gyuri bácsi, az egykori csepeli horgászboltos, aki évtizedek alatt gyűjtötte össze vásárlóitól, ismerőseitől azokat a horgászeszközöket, felszereléseket, kiegészítőket, amelyet Balatonalmádiban mutathatott be először a nagyközönségnek. A nagysikerű gyűjtemény 2015-ben az utcára került, mert a múzeumnak otthont adó épületből Gyuri bácsinak ki kellett költöznie.

Az eszközök egy részét az éppen akkor befejezés alatt álló Hatvani Vadászmúzeum különálló gyűjteményeként mutatják ma be, azonban a horgász relikviák fennmaradó részének nem volt helye. Erről az állapotról akkoriban az országos napilapok is beszámoltak, ami alapján az Élményfalu Sarud ötletgazdája, Kücsön Gyula párjával felkereste Gyuri bácsit, hogy egy esetleges együttműködés lehetőségét megvizsgálják.

A személyes találkozás során derült ki, hogy Gyuri bácsi évtizedeken keresztül Sarud mellett horgászott, így gyorsan megszületett a megállapodás, hogy a gyűjtemény új otthona Sarud lesz.

Annak érdekében, hogy a Tisza-tavi Horgászmúzeum megfelelő környezetben mutatkozzon be, a település középpontjában egy öreg parasztházat újítottak fel teljesen, ahol a gyűjtemény 2016. májusában mutatkozott be Sarudon a nagyközönség számára, azonban 1 év működés után be kellett zárni, mert nem tudta kitermelni a nyitva tartás költségeit.

Az Élményfalu projekt keretében 2022-ben fejeződött be az épület felújítása, kifejezetten alkalmassá téve az épületet egyedi turisztikai programok befogadására – a Kisfaludy Zrt. panziófejlesztési támogatásának segítségével.

A tervek szerint a VARSA épülete az Élményfalu Sarud új faluközpontjaként fogadja a településre érkező vendégeket, s új néven, VARSA ÉLMÉNYPORTA-ként egy vonzó szabadidőközpontja lehet a falunak.

Funkciók az Élményportán, nyitvatartási információk és a belépők árai az I love Tiszató oldalon.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!