Megmentenék az ikonikus balatoni hajót

Hét éve vesztegel a Dunán a Beloiannisz hajó, amelyet 1952-ben a magyar hajógyártás büszkeségeként tettek vízre.

A Balatonon menetrendszerűen közlekedő hajó a nyári időszakban zenés sétahajóként is működött, fellépett rajta többek között az Omega, Delhusa Gjon és az Irigy Hónaljmirigy is. A hajót azonban 2003-ban kivonták a forgalomból, 2014-ben átkerült a Neszmélyi Hajóskanzenbe, azóta ott vesztegel, és a pusztulás fenyegeti.

A Beloiannisz Hajóért Alapítvány alapítói jelenleg azon dolgoznak, hogy a magyar hajógyártás büszkesége ismét visszatérhessen a hazai vizekre. A látványtervek elkészültek, a hajó lepusztult, de menthető állapotban van. Szeretnék a most meglévő eredeti gépészeti elemeket visszaépíteni, mellé pedig beszerelnének egy másodlagos segédhajtóművet, amely elektromos motoros lenne.

Policsányi István, a felújítás vezetője, az MS Beloiannisz társtulajdonosának tervei szerint az 1969–74 közötti arculat szerint renovált hajó újbóli vízre bocsátásához edukációs programot rendelnének, amelynek keretében gyerekek tízezreit taníthatnák a környezettudatos szemléletre a Balaton közepén.

YouTube video

Ha biztosítani tudják a megfelelő forrásokat, a jármű még az idén átkerülhet a komáromi hajógyárba, ahol befejezhetik a már megkezdett restaurálást. Ha minden jól megy, vízre bocsátásának 70. évfordulóján, 2022-ben ismét a Magyar Tengeren szállíthatja az utasokat a Balaton egykori zászlóshajója.

Az M2 Petőfi TV Beloianniszról szóló riportfilmje.

YouTube video

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!