James Bond hajói: 9 vízi jármű a 007-es ügynök történeteiből – első rész

Roger Moore és a repülő Glastron, Pierce Brosnan és az egyedi Q Boat – ez csak két kiragadott példa a számtalan figyelemre méltó közül.

James Bond világában az akció túlmutat az izgalmas autós üldözéseken és szárazföldi mutatványokon. A 007-esnek páratlan képességei vannak, a szárazföldön és a levegőn túl a vizet is meghódítja. A franchise története során Bond mindig is a legvagányabb, legstílusosabb vagy épp legkifinomultabb hajókkal szállt vízre.

De miért olyan fontosak ezek a bárkák a jelenetek vagy akár egész filmek szempontjából? Mert csillogást és pluszkalandok lehetőségét adják hozzá a történetekhez, amik elengedhetetlenek a mindig elegáns Bond-franchise számára. Ráadásul gyakran egzotikus helyekre viszik a film szereplőit, szűk tereik pedig tökéletesek intenzív akciójelenetekhez!

Tekintve, hogy Bond része és kirakatarca a gazdagok világnak, teljesen természetes, hogy ellenségei ezekkel a pazar, drága játékokkal fitogtatják vagyonukat és hatalmukat. Ám ezek a vízi járművek nemcsak szemet gyönyörködtetnek, hanem sokszor komoly szerephez jutnak a történet alakulása szempontjából. Nem csupán a pénzt, a hatalmat és a befolyást szimbolizálják, hanem a veszélyes helyzetből való szabadulás lehetőségét is kínálják. Nem pusztán kellékek, hanem nélkülözhetetlen szereplői a Bond-élménynek.

Glastron GT-150
Film: Élni és halni hagyni (1973)

Igazi Bond-klasszikus, akármikor nézzük meg, a Glastron GT-150 visszarepít minket a 70-es évekbe. Bond elegáns szökése Mr. Big csatlósai elől lélegzetelállító, a fehér és narancssárga színvilág pedig tökéletesen testesítette meg az akkori stílust. Aerodinamikai kialakítása, eltolható szélvédője és emelőszárnyai lehetővé tették, hogy felejthetetlen kiegészítője legyen a nagy sebességgel zajló üldözéses jeleneteknek és a Bond-univerzumnak.

YouTube video

Becsült ár: 5000 dollár (1973-ban)

„Wetbike”
Film: A kém, aki szeretett engem (1977)

Markáns tempóváltás a Glastronhoz képest. Az egyszemélyes jet-ski nemcsak lehetővé tette Bond számára, hogy gyorsan haladjon a vízen, szükség esetén mini-tengeralattjáróvá változott. A Wetbike tökéletes eszköz volt egy víz alatti kalandhoz, és megmutatta, Bond mennyire tud alkalmazkodni bármilyen helyzethez. Valódi (és elég erős!) vízi jármű volt, amelyet 1978-ban mutattak be, ami jól szemlélteti, hogy Bond mindig megelőzte a korát a legújabb technológiai megoldásokban.

Becsült ár: 3000 dollár (1977-ben)

„Q Boat”
Film: A világ nem elég (1999)

Rejtett torpedóival, géppuskáival és egy katapultüléssel (természetesen Q jóvoltából) a kémvilág mérnökeinek remekműve. Bond a Temzén zajló üldözéshez választotta társául Doug Riddle alkotását, 300 lóerős V8-as motorral és jethajtással. Hogy fokozzák a hangulatot (és a látványt), hátul két fúvókát helyeztek el rajta, ezeken időnként lángot lövell ki. Elegáns dizájnja és kütyüinek arzenálja a Bond-világ kiemelkedő kiegészítőjévé tették.

YouTube video

Becsült ár: 37 500 dollár (2022-ben)

Folytatjuk…

(forrás: prestigeonline.com, fotók: Ian Abbott (flickr), en.wikipedia.org)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!