Mégis van remény? Már a minisztérium is élhető Fertő tóról beszél

A minisztérium ismét nekifutna a Fertő tó partjára tervezett turisztikai komplexumnak. A korábban hatalmas felzúdulást kiváltó koncepcióknál jobb a jelenlegi, de még sok a nyitott kérdés.

Az lett volna a normális, ha az UNESCO és a civilek bevonásával készül egy koncepció, és azt kapja meg a tervező. Csakhogy a racionális megoldás valahogy itt nem működik – ez a véleménye Major Gyulának, a Fertő Tó Barátai Egyesület elnökének a közbeszerzés kiírásáról. Azáltal mindenképpen jobb a mostani kiírás, hogy nem épül meg a sokat vitatott szálloda, illetve az apartmanházsor.

„A fő kifogás a korábbi beruházással kapcsolatban az volt, hogy a mederbe és a partra is építkeztek volna. Jogilag is aggályosak voltak, természetvédelmileg pedig még inkább. Ugyanakkor az még nem tiszta számunkra, hogy mi lesz a lebontott cölöpházak helyén, jelenleg úgy tűnik, hogy az parlagon marad. Legalábbis az eddig ismert tervek alapján nem látszik, hogy mit szeretnének, vagy terveznének-e bármit” – folytatta az új tervek értékelését, és egy apró örömteli érdekességet is észrevett az új dokumentációval kapcsolatban. Most már a minisztériumi szövegben is az „élhető Fertő part” kifejezés szerepel, ami 2019 óta jelszava az egyesületnek.

Az örvendetes fejleményeken túl minden aggodalmuk nem szállt el. Major Gyula felhívta a figyelmet arra, hogy úgy írták a közbeszerzést, hogy nincs elfogadott koncepció vagy terv az építkezésről, beruházásról. Így mire fog a közbeszerzésen induló ajánlatot adni? Mi van, ha befutó a terveire nem kapja meg majd a szükséges engedélyeket? – vetette fel a kérdést. Beszámolt arról is, hogy az ökocentrumnak sem tudnak teljes mértékig örülni, hiszen számtalan bemutatótér van a Fertő partján a magyar oldalon is, amely nincs kihasználva.

Major Gyula felidézte az UNESCO október elején az osztrák oldalon, Winden am Seeben tartott meghallgatását, ahol a szervezet azt a határozott kérést fogalmazta meg a magyar kormány felé, hogy a tervezésbe a kezdetektől fogva vonják be. Hogy bevontak-e bárkit is, azt nem tudni. „Minket nem kérdeztek meg. Úgy tudom, a Greenpeace-t sem. A Fertőrákosi Yacht Club elnökénél sem érdeklődtek. A cölöpház-tulajdonosok egyik képviselője sem tudott beszámolni megkeresésről” – sorolta Major.

Felidézte, hogy korábban Barcza Attila, a térség fideszes országgyűlési képviselője azt közölte vele, ne várják el, hogy a kormány 65 ezer emberrel egyeztessen. Annyival ne is, de a főbb szervezetek és érintettek képviselőinek bevonását azért meg lehetne oldani – fűzte hozzá. „Össze lehetne állítani egy közös véleményhalmazt, amiből dolgozni lehetne. De erre gyakorlatilag nem látszik hajlandóság a kormány vagy a beruházó részéről” – mondta, majd hozzátette, az sem látszik, hogy az UNESCO képviselőit bevonták-e.

A civil szervezeti vezető arra is felhívta a figyelmet, hogy egyelőre az sem teljesen egyértelmű, ki lesz a beruházó, mert a korábbi cég, a Sopron-Fertő Turisztikai Nonprofit Zrt. megszűnt. Talán a minisztérium lesz az – írta a hirklikk.hu.

fotók: atlatszo.hu, Greenpeace Magyarország

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!